Шамфъстък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фисташка)
Шамфъстък
Природозащитен статут
NT
Почти застрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Малвиди (malvids)
разред:Сапиндоцветни (Sapindales)
семейство:Смрадликови (Anacardiaceae)
род:Кукуч (Pistacia)
вид:Шамфъстък (P. vera)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Шамфъстък в Общомедия
[ редактиране ]

Шамфъстъкът (Pistacia vera) е ниско храстовидно дърво, характерно за планинските региони на Иран, Туркменистан и западен Афганистан. За първи път е култивиран в западна Азия, по-късно е пренесен към Средиземноморието, а още по-късно към Калифорния и Австралия. Отглежда се заради вкусните си висококалорични ядки, богати на витамини и минерални вещества.

Биологични характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Сурови ядки шамфъстък

Дървото израства до 10 m височина. Листата му са перести, сезонно сменящи се с дължина 10–20 cm.

Шамфъстъкът е пустинно растение, което се отличава с високата си толерантност към солени почви. Устойчиво е и на големи температурни колебания: от −10 °C през зимата до 40 °C през лятото. Предпочита слънчев изглед и суха почва, не вирее добре в условия на висока влажност и кореновата му система е предразположена към загниване през зимата, ако получава твърде много вода, която няма къде да се оттича. Плодът узрява най-добре при дълго и горещо лято.

Растението е двудомно, т.е. отделните екземпляри (дървета) са или мъжки, или женски. Цветовете са еднополови, без венчелистчета, съцветието е от тип „метла“. Само женските дървета произвеждат ядки и има пълна реколта през годината.

Плодът е с твърда белезникава костилка, съдържаща удължена ядка, която става за консумация. Ядката е с бледоморава външна ципа и светлозелено месо, има специфичен аромат. Растящия шамфъстък се струпва на гроздове по дървото. Когато плодът узрее, черупката на ядката се разпуква с характерен звук. На всеки две години дървото дава средно 50 килограма ядки, около 50 000 на брой.

Хранителна стойност[редактиране | редактиране на кода]

Шамфъстък
Nuts, pistachio nuts, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Енергия2342 kJ (560 kcal)
Въглехидрати27.17 g
      Нишесте1.67 g
      Захари7.66 g
      Сукроза6.87 g
      Глюкоза0.32 g
      Фруктоза0.24 g
      Лактоза0 g
      Малтоза0.17 g
   Влакна10.6 g
Мазнини45.32 g
   Наситени5.907 g
   Трансмазнини0 g
   Мононенаситени23.257 g
   Полиненаситени14.38 g
   Холестерол0 mg
Белтъчини20.16 g
Вода4.37 g
Пепел2.99 g
Калций, Ca105 mg
Желязо, Fe3.92 mg
Магнезий, Mg121 mg
Фосфор, P490 mg
Калий, K1025 mg
Натрий, Na1 mg
Цинк, Zn2.2 mg
Мед, Cu1.3 mg
Манган, Mn1.2 mg
Селен, Se7 μg
  Други
Шамфъстък в Общомедия

Шамфъстъкът е добър източник на фосфор, тъй като има ключова роля в заздравяването на костите и зъбите, заедно с калция. Фосфорът играе и роля, свързана с енергийния метаболизъм и с различни ензимни процеси в тялото.

Ядката е богата и на Витамин B1, който е препоръчителен за правилно функциониране на сърцето, нервната система и мускулите.

Употреба в кулинарията[редактиране | редактиране на кода]

Ядките на шамфъстъка се ядат цели, както пресни, така и печени, обикновено осолени, но може да са и карамелизирани. Използват се за плънка на сладкиш или баклава, с тях може да се гарнира сладолед. В солените ястия най-често се използват като „подправка” или украса.

Съхранение[редактиране | редактиране на кода]

Като всички ядки, и шамфъстъкът изисква правилно съхранение. След като плодът е събран от дърветата, той не трябва да се излага на светлина и топлина. Поради наличието на мазнини в ядките всяко притопляне е предпоставка за тяхното гранясване и развитие на гъбички. Дори готвачите съветват след разопаковане на шамфъстъка, той да се съхранява в хладилник.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pistacia vera (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pistachio в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​