Флайер І

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Флайер І
Wrightflyer.jpg
Орвил Райт пилотира първият полет с Флайер І, 17 декември 1903
Описание
Тип експериментален
Конструктор Братя Райт
Производител Уилбур и Орвил Райт, САЩ
Произведени бройки 1
Първи полет 17 декември 1903[1]
В експлоатация до 17 декември 1903[1]
Флайер І в Общомедия

Флайер І (на английски: Flyer) е самолет биплан, конструиран, произведен и пилотиран от американците братя Уилбур и Орвил Райт (Wilbur Wright, Orville Wright). С двигател с вътрешно горене и пилот на 17 декември 1903 година е осъществен първият в света контролиран или наречен още "установен" полет, т.е. полет при който не се променя скоростта и височината на полета поради достатъчна мощност на двигателя и възможност да се балансират аеродинамичните сили спрямо осите на самолета.

История[редактиране | редактиране на кода]

Заинтересовани от съобщенията за полетите на Ото Лилиентал, велосипедните механици братята Орвил и Уилбур Райт в периода от 1900 до 1902 година изработват три планера с хоризонтален стабилизатор и предно кормило за височина - тип "патица" и със система за деформиране на крилото за управление на напречната устойчивост и промяна на посоката. Изпитанията на планерите е позволила на братята да натрупат опит в управление на планера и с това да пристъпят към изработване на летателен апарат с двигател.

За целта е изработен четирицилиндров, бензинов двигател с водно охлаждане и мощност 12 hp. Теглото със спомагателните му системи е 90 kg. При изработването на двата въздушни винта е приложен принципа за въртящото се крило и добрия избор на сеченията на винта е позволил да се постигне висок КПД =66%. Двата винта са свързани посредством верижна предавка с двигателя. Пилотът управлява самолета легнал върху крилото, за да се намали челното съпротивление. Управлението включва два лоста- за вертикалното кормило и за двигателя. Напречната устойчивост и посока се управляват с крака.

На 17 декември 1903 година на пясъчните дюни на брега на Атлантическия океан край малкото градче Кити Хоук (Kitty Hawk) в Северна Каролина (North Carolina) при силен насрещен вятър, самолетът Флайер І е стартирал от хоризонтално положена релса в земята. За експеримента братя Райт пишат:

"Първият полет продължи 12 секунди... Вторият и третият полети бяха по-продължителни, а четвъртия полет продължи вече 59 секунди; при този полет е преминато против вятъра със сила 8 m/sek, разстояние 852 фута (259,68 m) измерени по земята..."

Самолетът в покой, обхванат от силен порив на вятъра е разбит. С този апарат повече не е летяно. Този първи в човешката история самолет е възстановен и сега се съхранява в Националния музей на авиацията и космонавтиката (National Air and Spaie Museum) в столицата Вашингтон.

База за нови проекти[редактиране | редактиране на кода]

След този успешен модел през 1904 година е построен незначително модифициран вариант наречен Флайер ІІ. В този самолет е изменена формата на вертикалното кормило, намалена е кривината на профила на крилото, усилена е конструкцията. Мощността на двигателя е увеличена до 16 hp. Размаха и площта са същите както при първия апарат. И с този модел поради малката мощност на двигателя и късата дистанция за разбег, опитите са провеждани при силен насрещен вятър. Направена е и пирамида-катапулт за ускоряване движението на аероплана при стартиране.

През 1905 година е произведен Флайер ІІІ. За първи път излита на 23 юни 1905 година на 12 километра от град Dayton в щата Ohio в местността Huffman prairie. Постигната е мощност на двигателя 21 hp след добра регулировка. Увеличен е размера на рулевите повърхности и за намаляване на плъзгането при завой между плоскостите на предното кормило са поставени две вертикални страници. Изпълнението на виражи е улеснено от разделното управление на кормилата за посока и деформиране на крилото по патентована от братя Райт схема. Така в резултат на подобреното управление е било възможно уверено да се изпълняват полети "по кръга" и "осморки", като продължителността на полета е нараснал значително. Така на 29 септември 1905 година полета е 20 минути, на 3 октомври - 25 минути и 5 секунди и е прелетяно разстоянието от 24 535 метра, а на 5 октомври полета е продължил 38 минути и 3 секунди до свършване на горивото и е изминато разстояние от 39 километра при средна скорост от 60 km/h.

Модел А се произвежда през 1907 г. с по-мощен мотор и със седалки за пилота и един пасажер. Има увеличени стабилизатори. С този самолет са правени демонстрации във Франция. Wright Model A е самолета, с който френския пилот Шарл Ролс (Charles Rolls) реализира през 1910 година за първи път отиване и връщане по маршрута Франция - Англия през Ламанш. След Модел А се конструира и произвежда Модел В, но бързия прогрес в самолетостроенето прави самолета на братя Райт с тази основна конструктивна схема безнадеждно остарял. На практика Модел А не се произвежда от 1911 година, а през 1915 година изобщо се спира производството на биплани с такава конструктивна схема.

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

  • Мощност - 12 hp, (21 hp Flyer III)
  • Дължина - 6,4 m
  • Височина - 2,74 m
  • Размах на крилото - 12,3 m
  • Площ на крилото - 47 m2
  • Диаметър на въздушния винт - 2,6 m
  • Маса, полетна - 340 kg

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Telegram from Orville Wright in Kitty Hawk, North Carolina, to His Father Announcing Four Successful Flights, 1903 December 17. // 1903-12-17. Посетен на 2013-07-21.
  • Соболев Д.А., Рождение самолета, Издателство "Машиностроение, Москва, 1988 ISBN 5-217-00298-0
Portal:Флайер І
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация