Флорес (остров, Канада)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Местоположението на остров Флорес край западните брегове на остров Ванкувър

Остров Флорес (на английски: Flores Island) е 31-вият по големина остров край западните брегове на Канада в Тихия океан. Площта му е 150 km2[1], която му отрежда 128-о място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската провинция Британска Колумбия.

Островът се намира край западното крайбрежие на остров Ванкувър, от който на северозапад, север и североизток го отделят заливите Сидни и Шелтър и протоците Хейдън (минимална ширина 200 м) и Милар. Дължината му от север на юг е 17 км, а максимална ширина – 12 км.

Бреговата линия с дължина 82 км[2] е слабо разчленена. На югоизточното крайбрежие, дълбоко във вътрешността на острова се врязва залива Матилда, заграден от изток с полуостров Макнийл. Край южните и югозападните брегове има изобилие от малки островчета и скали.

По-голямата част на острова е хълмиста и планинска с максимална височина от 886 метра (връх Маунт Флорес). Има няколко езера, най-голямо от които е езерото Райли в северозападната част.

Климатът е умерен, морски, влажен, предпоставка за пълноводни почти през цялата година къси реки. Островът е едно от най-влажните места на Северна Америка. Голяма част от острова е покрита с гъсти иглолистни гори, които предоставят идеални условия за богат животински свят. В най-югоизточната част от острова са създадени два провинциални парка: „Флорес“ и „Гибсън“. Целият остров попада в биосферния резерват Клейкуот Саунд (Clayoquot Sound)

Югозападното крайбрежие на острова е открито през 1774 г. от испанския мореплавател Хуан Хосе Ернандес Перес, но чак през 1791 г. друг испански мореплавател Франсиско де Елиза (1759-1825) първи плава през заливите Сидни и Шелтър и протоците Хейдън и Милар и доказва островното му положение. Той кръщава новооткрития остров в чест на Мануел Антонио Флорес (1722-1799), вицекрал на Нова Испания (Мексико) в периода 1787-1789 г.

В миналото островът е бил обитаван от индиански племена от народа нуу-ча-нулт (нутка), но на Флорес има само две малки селища Мактозис (около 900 души) и Ахосат, казположени в югоизточната част на острова, на брега на залива Матилда, като населението е предимно индианско и се занимава главно с риболов и обслужване на множеството туристи посещаващи острова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Atlas of Canada. List of Islands // Архивиран от оригинала на 2013-01-22. Посетен на 2012-06-11.
  2. Atlas of Canada. List of Islands // Архивиран от оригинала на 2013-01-22. Посетен на 2012-06-11.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Flores Island (British Columbia) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​