Фойерверк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фойерверки)
Тази статия е за пиротехническите ефекти. За филма вижте Фойерверки (филм).

Новогодишни фойерверки в Сидни, Австралия
Заря от фойерверки в близък кадър
Устройствата от които се изстрелват въздушните фойерверки

Фойерверките (на немски: Feuerwerk) са клас експлозивни пиротехнически устройства, използвани за естетически и развлекателни цели.

Фойерверките произвеждат четири основни ефекта: шум, светлина, пушек и плаващи материали (например конфети). Могат да бъдат направени така, че да горят с цветен пламък и искри. Фойерверките често са ключов момент при празнуването на много празненства.

Фойерверките са изобретени в Китай преди векове, като естествено продължение на едно от четирите велики изобретения на древен Китай, барутът. Фойерверки са били използвани и все още се използват на празници като китайската нова година и лунния фестивал в средата на есента. Днес Китай е най-големият производител и износител на фойерверки в света.

Фойерверките са класифицирани, според това къде изиграват своята роля, като наземни или въздушни. Въздушните се изстрелват високо в небето, например с ракети.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Най-общо всички фойерверки са горящи смеси от механично смесени окислител и гориво т.е. аналози на черен барут. Обикновените „пиратки“ съдържат пиролузит (MnO2)и алуминиев прах понякога и сяра. Цветните фойерверки дължат цвета си на различни метални прахове. Посипана готварска сол (NaCl) върху запалена свещ дава жълто оцветяване, медна тел или син камък (CuSo4) оцветяват пламъка в синьозелено.

  • Na оцветява пламъка в жълто
  • Ca оцветява пламъка в керемиденочервено
  • Sr оцветява пламъка в червено
  • Ba, H3BO3, Cu оцветява пламъка в зелено
  • Se, Cu оцветява пламъка в синьо
  • K оцветява пламъка във виолетово
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fireworks в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​