Форум на Траян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Форум на Траян

Форумът на Траян (на латински: Forum Traiani) е хронологически последния от императорските форуми в Рим[1]. Проектиран е от архитекта Аполодор от Дамаск.

История[редактиране | редактиране на кода]

Форумът е построен по заповед на император Траян и бил украсен с трофеи, взети след завладяването на Дакия през 106 г.[1]. Според римския алманах Fasti Ostiensi форумът е открил през 112 г., а колоната на Траян през 113 г.

За построяването били необходими обширни изкопни работи. Взети са части от хълмовете Квиринал и Капитолий.

Възможно е, изкопните работи да са започнали още по времето на император Домициан, но проекта на форума напълно е дело на Аполодор от Дамаск,[1] който съпровождал император Траян в дакийската кампания.

Строеж[редактиране | редактиране на кода]

Модел на форума на Траян
Колони от форума на Траян

Форум представлял голяма колонада с размери 200 на 120 м. с екседри (полукръгли дълбоки ниши с места за сядане до стените) от двете страни. Главният вход на форума от южната страна, има триумфална арка увенчана с колесница, с впрегнати 6 коня. Основната сграда на форума е Базилика Улпия с дължина 170 м и ширина 60 м. Това е най-голямата базилика, строена в Римската империя.[2] Намирала се от северния край на колонадата. Покрита е с бял мрамор и украсена с голяма конна статуя на Траян.

Наоколо са представени сцени сцени от двете войни с даките, в които са изобразени 2500 персонажи.

На север от базиликата е била разположена по-малка колонада и храм, посветен на божествения Траян. На север от базилика Улпия имало 2 библиотеки, едната с латински документи, другата с гръцки. Между двете библиотеки стояла 38 метровата колона на Траян.[1]

Към този форум принадлежи и пазара на Траян. Той също е дело на Аполодор. Там са били разположени над 150 магазинчета, кръчми и пунктове за раздаване на храна на бедните. От тези магазини са запазени мозайки, фрески и дори счетоводни сметки по стените.[2]

В средата на IV век император Констанций II по време на посещението си в Рим е възхитен от конната статуя на Траян и околните сгради. Визитата на императора и сградите на форума за описани от древноримския историк Амиан Марцелин.

В наше време са се запазили само части от пазара и колоната на Траян.

Руини от Пазарът на Траян

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

План нa императорските форуми

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Roth, Leland M. Understanding Architecture: Its Elements, History and Meaning. First. Boulder, CO, Westview Press, 1993. ISBN 0-06-430158-3.
  2. а б „Форумите в Рим събират империята“, проф.дин. Николай Овчаров, в-к „Стандарт“, 5 юни 2010 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]