Фор Бояр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Форт Бояр
Форт Бояр

Фор Бояр (на френски: Fort Boyard), по-известна като Форт Бояр, е крепост, разположена на остров в Атлантическия океан край бреговете на град Ла Рошел, Франция. Построена е през 17 век по заповед на Наполеон I.

Характеристики[редактиране | edit source]

Крепостта е около 68 метра дълга и широка 31 метра. Стените на заграждението достигат 20 метра височина. Тя е построена върху пясъчен нанос в плитчина, заливан от приливите. От 1950 г. е включена в списъка на историческите паметници на Франция.

История[редактиране | edit source]

Цялата постройка се строи постепенно, както следва:

  • до 1852 - първо ниво (кухни, мазета и др.),
  • до края на строителството — второ ниво и кула.

Телевизионно състезание[редактиране | edit source]

От 1990 г. Форт Бояр става сцена на телевизионно състезание, в което участниците са изправени пред изпитания на силата и уменията в търсене на съкровище.

Форд Боярд в България[редактиране | edit source]

Предаването в България се излъчва от 2008 година. В българското издание на Форд Боярд участват също Сърбия и Турция. В първия сезон (2008) победител е отборът на Сърбия, а във втория (2009) - отборът на България, а в третия (2010) - Отбор "Аламинут".Водещ на българското издание е Димитър Павлов.

Правила на играта[редактиране | edit source]

Целта на играта е да се съберът ключове,с които да се отвори трезора на Форд Боярд.Играта започва с гонг,който се удря от мосю Лабул. В играта участват отбор от петима участници,които трябва да минат през различни изпитания,за да получат ключове,с които да влязат в трезора и след това да вземат златото.Играе се за време.Ако играчът не успее да се вмести във времето той става затворник и няма да може да влезе в съкровищницата на форта.Отборите са предвождани от два водача Паспарту и Пастон,които ги водят към предизвикателствата в различните стаи на крепостта. Двамата водача нямат право да говорят. В някои издания на играта участникът е затворен в подземията на крепоста. В българския вариант на играта участваха два отбора,които се състезаваха помежду си (в руският вариант също участваха два отбора). Победител е този отбор взел повече злато. Правилата малко се различават от българският и руският вариант в международните издания на Форд Боярд.Там освен да се печелят ключове, трябва също и да се спечелят подсказки.Също така освен силови изпитания участниците минават и през интелектуални изпитания,които се задават от магьостникът, в кулата на форта.Ако отборът няма достатъчни подсказки може да си набави още до два броя като пожертва един или два участника от отбора като те няма да могат да влязат в съкровището на форта. Това е вторият етап от играта, през който трябва да преминат участниците.Когато се съберaт необходимият брой подсказки отборът трябва да разгадае с тяхна помощ една ключова дума.Когато отборът влезе в трезора трябва да застане на точните букви от ключовата дума, в противен случаи златото няма да падне.

Международни издания на Форд Боярд[редактиране | edit source]

Форд Боярд се излъчва в следните държави: