Фраат IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фраат IV (Партия))
Фраат IV
владетел на Партия
Роден
Починал
2 г. пр.н.е.
Управление
Период37 пр.н.е. – 2 пр.н.е.
Семейство
РодАршакиди (Партско царство)
БащаОрод II
МайкаЛаодика
Братя/сестриПакор I
СъпругаМуса Партска
ДецаФраат V
Вонон I
Фраат IV в Общомедия

Фраат IV е владетел на Партия от династията на Арсакидите. Управлява от 37 пр.н.е. до 2 пр.н.е. Син на Ород II, когото убива и наследява след смъртта на брат си Пакор I.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

При възкачването си Фраат IV убива всичките си тридесет братя. През 36 пр.н.е. римският генерал Марк Антоний нахлува в Медия, но скоро е принуден да се оттегли докато партите възстановяват властта си там.

През 30 пр.н.е. избухва бунт сред приближените на царя и трона е узурпиран от Тиридат II. Фраат IV е принуден да избяга при скитите, но на следващата година се завръща и с тяхна помощ отново идва на власт. Тиридат се спасява в Сирия при римляните, а няколко години по-късно прави нов опит за узурпация срещу тираничният и непопулярен владетел. За да не го пуснат отново Фраат IV сключва мирен договор с Октавиан Август, връща римските знамена пленени в битката при Кара, отказва се от претенциите си в Армения и дори изпраща петима от синовете си като заложници в Рим.

Фраат IV получава като подарък от Октавиан Август италийската конкубина Муза, която става една от неговите жени. Нейният син Фраатак (Фраат V) е определен за наследник и се възкачва на трона, след като царя е убит с участието на Муза.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]