Франсис Остин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Остин.

Франсис Уилям Остин
Francis Austen
британски адмирал

Роден
Починал
10 август 1865 г. (91 г.)
Портсмут, Англия
Семейство
Братя/сестриДжейн Остин
Касандра Остин
Чарлз Остин
Франсис Уилям Остин в Общомедия

Сър Франсис Уилям (Франк) Остин (на английски: Francis William Austen) e британски флотски офицер, адмирал, носител на Ордена на банята. Участник във Френските революционни войни, Наполеоновите войни и Кримската война. Брат на английската писателка Джейн Остин.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Стивънтън, Хемпшир, в семейството на пастора Джордж Остин и съпругата му Касандра Лий. Остин е брат на писателката Джейн Остин и е вероятно прототипът на героя ѝ Уилям Прайс от романа „Менсфийлд парк“. Брат му Чарлз Остин също е флотски офицер, контраадмирал.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Остин постъпва в Кралската военноморска академия през 1788 г. на 12-годишна възраст и я завършва през 1788 г. Изпратен в Карибския регион. През 1792 г. е повишен в звание лейтенант. В края на 1793 г. се завръща в Англия.[1] През 1794 г. участва в евакуацията на британски части от Остенде и Нюпорт, дн. Белгия, след инвазията на Наполеон Бонапарт. През 1795 г. е част от ескорта на принцеса Каролина фон Брауншвайг-Волфенбутел, втората съпруга на Принца на Уелс и бъдещ английски крал Джордж IV, при пристигането ѝ в Англия.

Адмиралската къща в Халифакс, където е живял Франсис Остин от 1844 до 1848 г.

През октомври 1805 г. Остин е временно отделен от флота на адмирал Нелсън в Средиземно море и не участва в Битката при Трафалгар. На следващата година обаче участва в битката при Санто Доминго. Участва във всичките Наполеонови войни до 1814 г.[2] Остин е прехвърлен в частите за Северна Америка и Карибския регион през 1844 г. и през 1855 г. е повишен в чин адмирал на флота.[2]

Бързата ранна кариера на Остин се дължи до голяма степен на протекциите на Уорън Хейстингс, съветник на краля и първи Генерал-губернатор на Индия. Хейстингс е близък приятел на сем. Остин и вероятно е биологичният баща на братовчедка им (впоследствие снаха) – Илайза де Фюид.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

През 1806 г. Остин се жени за Мери Гибсън, която умира през 1823 г.

Остин е погребан в църквата в Уаймеринг в покрайнините на Портсмут.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Poplawski, Paul. A Jane Austen Encyclopedia. Westport, Greenwood. с. 63 – 64.
  2. а б Dod, Robert P. The Peerage, Baronetage and Knightage of Great Britain and Ireland. London: Whitaker and Co., (1860), p. 97.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Francis Austen в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​