Фредерик Лейтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фредерик Лейтън
Frederic Leighton
британски художник и скулптор
Автопортрет на Фредерик Лейтън, 1880 г.
Автопортрет на Фредерик Лейтън, 1880 г.

Роден
Починал
25 януари 1896 г. (65 г.)
Лондон, Великобритания
ПогребанЛондон, Великобритания

ЕтносАнгличани[1]
Националност Англия
Учил въвФлорентинска академия за изящни изкуства
Кралска академия по изкуствата
Кариера в изкуството
СтилАкадемизъм
Жанристорическа живопис,[2] живопис
УчителиЕдвард фон Щайнле
Направлениеживопис и скулптура
Известни творбиПалещият юни
ПовлиялФранк Бернард Дикси
НаградиРимска премия, Орден на Почетния легион

Подпис
Фредерик Лейтън в Общомедия

Фредерик Лейтън, 1-ви барон Лейтън (на английски: Frederic Leighton), е английски художник и скулптор от Викторианската епоха. Повечето му произведения имат исторически, библейски и митологични сюжети.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Палещият юни (1895).

Лейтън е роден през 1830 г. в Скарбъроу, Йоркшър. Той завършва Юнивърсити Колидж в Лондон, след което учи изобразително изкуство в Европа при Едвард фон Щайнле и Джовани Коста. От 1855 до 1859 г. живее в Париж, където се запознава с Жан Огюст Доминик Енгър, Йожен Дьолакроа, Жан Батист Камий Коро и Жан-Франсоа Миле. След завръщането си с Лондон е близък до прерафаелитите. През 1864 г. е приет в Кралската академия, а през 1878 г. става неин председател.

През 1878 г. Фредерик Лейтън получава рицарско звание, а през 1886 г. е обявен за баронет. Той става и първият художник в британската история, който получава баронска титла. Това става на 24 януари 1896 г., един ден преди смъртта му. Лейтън не е женен и няма наследници, така че титлата барон Лейтън поставя рекорд в историята на британската аристокрация, като най-кратко просъществувалата – 1 ден.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Frederic Leighton, 1st Baron Leighton в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​