Софтуерен фреймуърк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фреймуърк)

Софтуерна рамка (на английски: software framework, софтуерен фреймуърк) е структура на програмна система; софтуер, който облекчава разработката и обединението на различни компоненти на голям програмен проект, чрез използване на патърни (програмни модели) и други компилационни елементи [1]. За разлика от библиотеките, които обединяват набор от подпрограми с близка функционалност, фреймуъркът съдържа в себе си голямо количество различни по предназначение библиотеки.

Софтуерната рамка е универсална, многократно употребяема софтуерна платформа, използвана за да се разработват приложения, продукти и софтуерни решения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Buschmann, F (1996), Pattern-Oriented Software Architecture Volume 1: A System of Patterns. Chichester, Wiley, ISBN 978-0-471-95869-7
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фреймворк“ и страницата „Software framework“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.