Френска революция (1848)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Френската Революция)
Вижте пояснителната страница за други значения на Френска революция.

Френска революция
Révolution française de 1848
Париж, 25 февруари 1848 г.
Страна Франция
Дата22 февруари – 2 декември 1848 г.
Причиниограничения на избирателната система, социални и икономически кризи
Резултатисваляне на монархията, въвеждане на всеобщо избирателно право за мъжете, установяване на Втората република
Движещи силиПролетариат, интелигенция, част от буржоазията, част от националната гвардия
Брой на участниците70 000 души
ПротивнициДрагуни, полиция
Загинали350 души
Раненинай-малко 500 души
Френска революция в Общомедия

Френската революция от 1848 г. е буржоазно-демократическа революция, избухнала през февруари 1848 г. във Франция и довела до замяната на монархията с република.

На 22 февруари 1848 г. избухва въстание в Париж, като продължение на антиправителственния митинг, което продължава до 24 февруари същата година. Юлската монархия е свалена и е обявена Втора република. Създадено е временно правителство начело с Алфонс дьо Ламартин, което въвежда всеобщо избирателно право, свобода на словото и на печата. В хода на революцията демократичните промени са задушени от реакцията на аристокрацията, търговците и индустриалците, които от април имат превес в учредителното събрание. Избухва Юнското въстание през 1848, хиляди хора са убити, затворени или заточени. На 4 ноември е приета конституцията на републиката.[1]

Ход на събитията[редактиране | редактиране на кода]

* На 23 февруари крал Луи-Филип е принуден да приеме оставката на министър-председателя Гизо, но вълненията не спират.
* През нощта срещу 24 февруари в Париж има повече от 1500 барикади и започва народно въстание, организирано от членове на тайните републикански дружества.
* На 24 февруари крал Луи-Филип се отрича от престола и бяга в Англия.
* На 2 март е издаден декрет за намаляване на работния ден с 1 ч – до 10 часа продължителност за Париж и до 11 часа за провинцията.
* На 4 март е публикуван декрет за въвеждане на всеобщо избирателно право за мъжете, навършили 21 години. В резултат на това на 23 април са проведени избори за Учредително събрание, които са спечелени от републиканците.
* На 4 май 1848 г. Учредителното събрание започва своята първа сесия.
* На 15 май в Париж се провежда демонстрация, използвана от някои сили за създаване на настроения срещу работата на Учредителното събрание. Учредителното събрание успява да овладее положението и да прекрати безредиците.
* На 4 ноември е приета Конституция на Втората република. Тя създава силна изпълнителна власт и дава големи правомощия на президента на републиката.
* На 10 декември 1848 г. се провеждат президентски избори, които са спечелени от кандидата на монархистите Луи-Наполеон Бонапарт – племенник на Наполеон I Бонапарт.
* На 13 май 1849 г. се произвеждат законодателни избори, спечелени от т. нар. Партия на реда. След изборите правителството и президентът, с помощта на парламента, овладяват положението и успяват да ликвидират хаоса в страната.


Източници[редактиране | редактиране на кода]