Фридрих Красивия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фридрих Красивия, портрет от 19 век
Печати на Фридрих Красивия

Фридрих Красивия (на немски: Friedrich der Schöne, * 1289 във Виена; † 13 януари 1330 в Гутенщайн, Долна Австрия) от род Хабсбурги (там I) е като Фридрих III херцог на Австрия и Щирия (там I) и от 1314 до 1330 г. геген-крал на Свещената Римска империя.

Фридрих e син на римско-немския крал Албрехт I († 1308) от род Хабсбурги и Елизабета Тиролска от род Гориция-Тиролските Майнхардини.

Неговите братя са Рудолф, крал на Бохемия, херцозите на Австрия Леополд I Победоносния и Албрехт II Мъдрия, Ото IV и също Хайнрих Мекия (неуправляващ херцог на Австрия).

На 21 ноември 1298 г. баща му дава на първото си императорско събрание в Нюрнберг, заедно с братята му Рудолф и Леополд, Австрия и Щирия. Фридрих е по това време едва на 9 години.

Фридрих получава надзора над долно-баварските херцози, което води до конфликти с неговия братовчед и приятел Лудвиг Баварски. На 9 ноември 1313 г. Фридрих е победен от Лудвиг при Гамелсдорф и през 1314 г. се отказва от надзора. След смъртта на Хайнрих VII той кандидатства за кралската корона, но получава само три гласа и загубва. За крал е избран Лудвиг с четири гласа през октомври 1314 г.

През тази 1314 г. Фридрих се жени за Елизабет Арагонска, с която е сгоден от 1311 г., когато тя е на около 10 години.

Фридрих е коронован в Бон от архиепископа на Кьолн. Елизабет е коронована за немска кралица в Базел през 1315 г. В многогодишна гражданска война Фридрих има успехи особено с помоща на по-малкия му брат Леополд, който е наречен „Победоносния“ или „Мечът на Хабсбург“. На 28 септември 1322 г. Фридрих е напълно разгромен в битката при Мюлдорф на река Ин и е пленен заедно с 1 300 австрийски и залцбургски благородници.

Лудвиг държи Фридрих три години в рицърски зaтвoр на замъка Burg Trausnitz im Tal.

Фридрих умира на 13 януари 1330 г. в замъка Гутенщай и е погребан в подарения от него манастир Мауербах и през 1783 г. е пренесен и погребан в Стефансдом, Виена.

Фамилия[редактиране | edit source]

На 11 май 1314 г. Фридрих Красивия се жени в дворец Гутенщайн за Инфантата Елизабет (* 1296; † 25 март 1330), дъщеря на крал Хайме II Арагонски и съпругата му принцеса Бланка от Неапол и Сицилия. Те имат три деца:

Шилер пише за връщането на Фридрих от неговия плен стихотворението Deutsche Treue. Лудвиг Уланд пише драмата Ludwig der Bayer.

Източници[редактиране | edit source]

  • Michael Menzel, Ludwig der Bayer und Friedrich der Schöne. Bernd Schneidmüller, Stefan Weinfurter: Die deutschen Herrscher des Mittelalters. Historische Porträts von Heinrich I. bis Maximilian I. Beck, München 2003, S. 393ff.