Фридрих I (Баден)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фридрих I
маркграф на Баден
Фридрих I 

Кондрадин и Фридрих, играейки шах в затвора, узнават присъдата си. Според една легенда въпреки тежкото наказание, двамата благородиници спокойно довършили партията.
Роден: 1249
Алланд, Австрия
Починал: 29 октомври 1268
Неапол, Италия

Фридрих I Бадски (1249, Алланд, Австрия – 29 октомври 1268, Неапол, Италия) е маркграф на Баден и Верона от 4 октомври 1250 до смъртта си. Бил е единствен син на маркграф Херман VI Бадски и Гертруда Австрийска, племенницата на херцога на Австрия Фридрих II от род Бабенберги.

Живот[редактиране | edit source]

След смъртта на баща му през 1250 той става маркграф на Баден, заедно с чичо си Рудолф, а чрез майка си е претендент за короните на херцогствата Австрия и Щирия. През 1251 обаче трябва да избяга от крал Пшемисъл Отокар II, който окупира Австрия без съпротива. Фридрих израства в Баварския двор с приятеля си Конрадин, херцог на Швабия и бъдещ наследник на династията Хоенщауфен. След неуспеха на похода, който предприема заедно с Конрадин в Италия, Фридрих е заловен в Астурия на 8 септември 1268. На 29 октомври 1268, след близо два месеца прекарани в затвора на Castel dell’Ovo в Неапол, Фридрих и Конрадин са публично обезглавени на пазарния площад на града след нелегитимен процес, подбуден от Отокар II и изпълнен от Шарл I д’Анжу.

Извори[редактиране | edit source]

  1. E. Miller, "Konradin von Hohenstaufen"
  2. Steven Runciman, "The Sicilian Vespers"