Фуртуна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фуртуна
Furtuna
РежисьориЮрий Озеров
Кристак Дамо
СценаристиЮрий Озеров
Кристак Дамо
Фатмир Гята
Титус Поповичи
Аркадий Первенцев
В ролитеНаим Фрашери
Ариадна Шенгелая
Николай Гриценко
Анатолий Кузнецов
Пиетер Гьока
МузикаГавриил Попов
ОператорСергей Полуянов
МонтажВитори Чели
РазпространителМосфилм
Москфилм
Шкиперия е Ре
Жанрвоенен
драма
Премиера1959
Страна СССР
Албания Албания
Румъния Румъния
Езикруски
албански
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Фуртуна“ (на албански: Furtuna) (споменава се още и като „Бурята“) е военен филм от 1959 година, копродукция на СССР, Албания и Румъния. Адаптация е на едноименния роман на Фатмир Гята.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

По време Втората световна война ранените партизани Зана (Ариадна Шенгелая) и Арбен (Арбен Ашику) попадат в ръцете на полицията. В тази сложна обстановка между младите хора възникват чувства. На помощ им се притичат партизаните. Срещу тях се изправя адвоката Ешеф, който работи в тясно сътрудничество с окупаторите. Арбен успява да избяга и организира селско въстание, което помага на партизаните да постигнат победа. Но на помощ на италианските фашисти се притичат германските им колеги. Започват масови арести. Партизанският отряд е принуден да се изтегли в планините. Загиват много приятели на Арбен, но народната армия расте и над Албания се надига бурята на хорския гняв.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Снимките на филма протичат в околностите на Дуръс, Албания и в Румъния. Ролите на статистите се изпълняват от войници от Албанската народна армия и моряци от Черноморския флот на СССР.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fullcredits for Furtuna // IMDb. Посетен на 2015-2-11. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фуртуна (фильм, 1959)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​