Фут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Еталони за дължина на стената на Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон

Футът (foot) е британска имперска мерна единица за дължина или разстояние. Един фут е равен на 12 инча и е една трета от ярда. След 1958 г. е прието 1 фут да е равен точно на 30,48 сантиметра. Отчасти все още се използва във Великобритания, САЩ и страните от Британската общност (Канада, Австралия, Ямайка и др.), но постепенно бива изместена от метричната единица за дължина метър. Футът е все още по-разпространената мерна единица в САЩ.

На английски 'фут' (foot) означава стъпало. Стъпката като мерна единица присъства в почти всички култури. Първото законово определение за стъпка е намерено на статуя от Шумер, а британският фут е производен на римската стъпка.

Повечето хора смятат, че първоначално един фут се е равнявал на едно човешко стъпало, но според проучванията усреднените стойности на европейското стъпало са 24 см (9,4 инча). Около 99,6 на 100 от британските мъже имат стъпало, което е по-късо от 12 инча. Най-вероятното обяснение за „липсващите“ инчове е, че мерната единица фут се е отнасяла не за босото стъпало, а за стъпалото и обувката. Това се подкрепя от факта, че при строителството например е по-удобно мерната единица да включва обувката. Обикновено хората измерват разстоянията с обувки, а не боси.