Фън шуй

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луопан, Фън Шуй компас
Йероглифите на Фън Шуй

Фън Шуй, също и като Фън Шуей (китайски традиционен 風水, опростен 风水, пинин fēngshuǐ) е древно китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци, това е система на естетиката, която се смята, че използва законите на Небето (китайска астрономия) и Земята за подобряване на личния живот с положителна Ци енергия. С Фън Шуй могат да се избират благоприятни места за живеене или се правят промени, които да подобрят дадено място и с това живота на хората. С помощта на Фън Шуй може да се избира място за строеж на жилища и на цели селища, може да се планира интериора и екстериора на сградите, може да се определя предназначението на стаите, могат да се решават проблеми на градоустройството и инфраструктурата.

Терминът буквално се превежда "вятър-вода", което произлиза от израза:

Ци се носи по вятъра и се разпилява, но се запазва, когато срещне вода.[1]

Исторически Фън Шуй е използван на Изток при строежа на значими сгради, като е подтиснат след падането на последната китайска династия Цин и особено по време на културната революция, но днес отново излиза на преден план.

История на Фън Шуй[редактиране | edit source]

Най-известният учител по Фън Шуй се е наричал Ян И (на китайски: 杨益), неговата методика търсила дракон там, където той трудно се намира. Той описва важността на диханието на дракона и благотворното му влияние за семейството, което живее в благоденствие. Ан И описва подробно местностите, които оказват влияние на диханието на дракона. Той формулира няколко основни правила и теории, запазени и до днес и признати за фундаментални. Първата му книга излиза под заглавие Хан Лун Дзин (на китайски: 撼龙经) „Изкуството да пробудиш дракона“, втора книга Цин Нан Ао Юй (на китайски: 青囊奥语), трета И Лун Дзин (на китайски: 疑龙经) „Правила за объркване на дракона“ дава подробни съвети за задържане на дракон в скрито място.

Ци[редактиране | edit source]

Фън Шуй осъществява хармонизацията на всемирната енергия Ци, като се стреми да привлече и задържи нейната положителна и съзидателна компонента Шън Ци; едновременно с това променя и отстранява застоялата и неподвижна компонента Съ Ци и се старае да неутрализира вредното влияние на отрицателно действащата компонента Ша Ци, наричана популярно "отровни стрели".

Равновесие[редактиране | edit source]

Фън Шуй отдава голямо значение на ориентираността на местата. Специалистите по Фън Шуй традиционно използват сложен компас, в който всяко направление има специфични свойства. Днес, в ХХІ век, същата работа върши и точен туристически компас. На обектите от ландшафта или от интериора се прави оценка съобразно избрана методика, според препоръките на някоя класическа или съвременна школа, както и комбинирано. Приоритетно се спазват правилата от Школата на формата (най-старата): привличане и запазване на положителната енергия Шън Ци; баланс между Ин и Ян; наличие на Четирите защитника - Черна костенурка, Червен феникс, Зелен дракон и Бял тигър. Препоръките на компасните школи, възникнали около 2000 години по-късно, включително и принципа за баланса между Петте елемента по съзидателния цикъл, са второстепенни.

Фън Шуй и И Дзин[редактиране | edit source]

Общото между Фън Шуй и Книгата на промените, са осемте триграми, измислени от легендарния Фу Си. В И Дзин един от разделите е "Обяснение на знаците Гуа", които съдържат основни познания за Осемте триграми (Ба Гуа). Комбинацията от две триграми, сложени непосредствено една върху друга, се нарича хексаграма. От комбинирането на осем триграми се получават 64 хексаграми, които са основата на И Дзин. Това е направено от владетеля Джоу Уън, уан (цар) на царство Джоу(1099 - 1050 г.пр.Хр.) - родоначалникът на династия Джоу, който написал и първите обяснения към тях. Вторият му син - Джоу Гун Дан, написал обясненията към отделните черти на хексаграмите, а коментари към тях е писал и Конфуций шест века по-късно. Общоприето е, че И Дзин е колективен труд на тези четири изтъкнати личности от древната китайската история. Тъй като триграмите са едно от основните понятия във Фън Шуй, исторически погледнато, учението е възникнало над 1500 години преди написването на И Дзин. Редица автори на популярна литература по Фън Шуй, някои от тях - даоисти, не отчитат тази времева разлика.

Днес с хексаграми се работи във Фън Шуй школата Сюан Кун Да Гуа, която е в основната си част прогностична, но има и методика за оценка на пространството. Първото издание на И Дзин на български език е отпечатано в 1994 г. в Държавната печатница в Санкт Петербург.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) Field, Stephen L.. "The Zangshu."

Библиография[редактиране | edit source]

  • Ева Уонг, Основи на Фън Шуй, изд. Аратрон, София, 2002

Външни препратки[редактиране | edit source]