Фьодор Девел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фьодор Девел
руски офицер

Роден
Санктпетербургска губерния, Руска империя
Починал
Санкт Петербург, Руска империя
ПогребанСанкт Петербург, Русия

Националност Русия
Наградиорден Света Анна III степен
Орден „Свети Станислав“ I степен
Орден „Свети Станислав“ II степен
Орден „Свети Станислав“ III степен
орден на свети Владимир, 4-та степен
Орден Свети Владимир III степен
Златно оръжие „За храброст“

Фьодор Данилович Девел (на руски: Фёдор Данилович Девель) е руски офицер, генерал-лейтенант. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фьодор Девел е роден на 12 април 1818 г. в Санктпетербургска губерния в семейството на потомствен дворянин. Посвещава се на военното поприще. Учи в Николаевското инженерно училище. Постъпва като юнкер в Лейбгвардейския кирасирски полк (1836). Военно образование завършва със специалност сапьор с производство в първо офицерско звание прапорщик (1838). Служи последователно във 2-ри сапьорен батальон, 4-ти сапьорен батальон и 2-ри Кавказки сапьорен батальон.

Участва в Кавказката война. Отличава се при щурма на крепостта Закатали. По време на Кримската война (1853 – 1856) е с военно звание капитан. Бие се храбро при река Чомак. След края на войната е комисар по връщането на турците на крепостта Карс.

Преминава на служба в пехотата. Служи в 81-ви Алшеронски пехотен полк, командир на 83-ти Самурски пехотен полк. Участва в Дагестанската война. Награден е с Орден „Свети Георги“ IV ст. През 1865 г. е Повишен във военно звание генерал-майор с назначение за командир на 38-а пехотна дивизия от 1865 г. и генерал-лейтенант сназначение за командир на 39-а пехотна дивизия (1875).

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878). Служи на Кавказкия фронт. Командир на Ахалцинския отряд от 9,5 батальона, 12 сотни и 24 оръдия, усилен в хода на войната до 13 477 офицери и войници и 36 оръдия. Отличава се при превземането на Ардахан. Награден е с Орден „Свети Георги“ III ст. Сражава се храбро при решителните за хода на войната битки при Карс, Аладжа и Деве бойня. Генерал-лейтенант Фьодор Девел е от руските командири, които изнасят главната тежест на войната на Кавказкия фронт.

След войната служи като командир на 1-ви Кавказки армейски корпус. Член е на Александровския комитет на ранените. Награден е със значимото военно отличие Орден „Свети Александър Невски“ (1883).

Автор е на военно-историческия труд „Взятие крепости Ардаган в 1877 г.“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Девель, Федор Данилович // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона в 86 т. Санкт Петербург, 1890 – 1907.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Девель, Федор Данилович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​