Халки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Халки.

Сателитна снимка на Принцовите острови (Халки е третият от ляво)
Изглед към част от сградите на Средното военноморско училище на Турската армия на о. Халки

Халки или Хейбелиада (на турски: Heybeliada, Хейбелиада; на гръцки: Χάλκη, Халки) е вторият по големина принцов остров в Мраморно море, близо до Истанбул. Официално е квартал от истанбулския район Адалар, или преведено от турски език — Островите.

История[редактиране | редактиране на кода]

На острова е разположено най-голямото турско военноморско училище, в чиято околност могат да бъдат открити две важни архитектурни забележителности на Халки. Църквата Камариотиса, единствената оцеляла византийска църква на острова и вероятно последната църква построена преди завладяването на Константинопол. И гробът на втория английски посланик изпратен в Константинопол от кралица Елизабет I, Едуард Бартън, който избира да живее на Халки, избягвайки суетата на града.

На върха на централната планина е гръцкия източноправославнен манастир от 11 век, години наред той подслонява Семинарията на Халки, главната гръцка източноправослвна семинария в Турция и теологическа семинария на Вселенската патриаршия в Цариград. Манастирът е популярна туристическа забележителност на острова.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Днес Халки се развива като популярна туристическа дестинация, особено със своите християнски светини. С цел да се предпази острова от замърсяването на изгорелите автомобилни газове единствените превозни средства, които имат право да се движат на острова за линейки, пожарни и полицейски коли и други подобни. Гостите на острова се предвижват пеша, с коне, файтони или обслужващ транспорт. Поради липсата на летище или мост единственият начин за достъп е посредством плавателни средства.

Подобно на много други туристически дестинации в Турция населението на Халки варира годишно. През студените зимни месеци населението на наброява около 3 000 души, но лятото вилите из острова се изпълват и населението му нараства на около 10 000 души.

.