Хари Потър и Орденът на феникса (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за филма. За книгата вижте Хари Потър и Орденът на феникса.

Хари Потър и Орденът на феникса
Harry Potter and the Order of the Phoenix
РежисьориДейвид Йейтс
ПродуцентиДейвид Хейман
Дейвид Барън
СценаристиМайкъл Голденбърг
Базиран наХари Потър и Орденът на феникса от Джоан Роулинг
В ролитеДаниел Радклиф
Рупърт Гринт
Ема Уотсън
Хелена Бонам Картър
Роби Колтрейн
Ралф Файнс
Майкъл Гамбън
Алан Рикман
Маги Смит
Имелда Стонтън
МузикаНикълъс Хупър
ОператорСлавомир Идзяк
МонтажМарк Дей
СценографияСтюарт Крейг
Филмово студиоУорнър Брос Пикчърс[1]
Хейдей Филмс
РазпространителУорнър Брос Пикчърс
Премиера28 юни 2007 г. (Токио)
11 юли 2007 (САЩ)
12 юли 2007 г. (Великобритания)
(Германия)
Времетраене138 минути[2]
Страна Великобритания[3]
 САЩ[3]
ЕзикАнглийски
Бюджет$150-200 милиона[4][5]
Приходи$942.4 милиона[6]
Хронология
Хари Потър и Огненият бокал
Хари Потър и Нечистокръвния принц
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie
Хари Потър и Орденът на феникса в Общомедия

Хари Потър и Орденът на феникса (на английски: Harry Potter and the Order of the Phoenix) е фентъзи филм от 2007 г., режисиран от Дейвид Йейтс, със сценарий от Майкъл Голденбърг, базиран на едноименния роман от Джоан Роулинг. Филмът е продължение на Хари Потър и Огненият бокал (2005) и петата част от филмовия франчайз Хари Потър. Във филма участват Даниел Радклиф като Хари Потър, Рупърт Гринт като Рон Уизли и Ема Уотсън като Хърмаяни Грейнджър. Историята проследява петата година на Хари в „Хогуортс“, докато Министерството на магията отрича завръщането на Лорд Волдемор.

Заснемането се провежда в Англия и Шотландия и в Лийвсдън Филм Студиос от февруари 2006 г. до ноември същата година, с едномесечна пауза през юни. Постпродукцията на филма продължава няколко месеца след това, за да се добавят визуални ефекти. Съобщава се, че бюджетът на филма е между 75 и 100 милиона лири (150-200 милиона долара).[7][8]

Хари Потър и Орденът на феникса е издаден в кината в 2D и IMAX формат в Съединените щати на 11 юли 2007 г. и в Обединеното кралство на 12 юли от Уорнър Брос Пикчърс. Филмът получава като цяло положителни отзиви от критиците, особено за изпълнението на Имелда Стонтън в ролята на Долорес Ъмбридж, и за пет дни събира в световен мащаб приходи от 333 милиона долара и общо 942 милиона долара, което го прави вторият най-касов филм за 2007 г.[9][10] Отбелязан е като случай на холивудско счетоводство, тъй като Уорнър Брос твърди, че филмът е загубил 167 милиона долара, въпреки общите си приходи. Филмът е номиниран за много награди, включително награда БАФТА за най-добър дизайн на продукцията и специални визуални ефекти. Последван е от Хари Потър и Нечистокръвния принц (2009).

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Докато отсяда при Дърсли, Хари Потър и Дъдли са нападнати от диментори. Хари ги отблъсква с помощта на заклинанието Патронус. Министерството на магията открива, че непълнолетният Хари използва магия и го изключва от „Хогуортс“, въпреки че по-късно е оневинен.

Орденът на Феникса, тайна организация, основана от Албус Дъмбълдор, информира Хари, че Министерството на магията не обръща внимание на завръщането на Лорд Волдемор. В централата на Ордена, кръстникът на Хари, Сириус Блек, споменава, че Волдемор търси предмет, който е нямал преди; Хари вярва, че е оръжие.

Министърът на магията Корнелиус Фъдж назначава Долорес Ъмбридж за новия учител по защита срещу черните изкуства в „Хогуортс“. Отказът на Ъмбридж да преподава защитни магии кара нея и Хари да се сблъскат. Хари е принуден да пише редове за „лъжата“ за Волдемор. Вълшебно перо гравира думите в ръката му, докато пише. Рон и Хърмаяни са възмутени, но Хари отказва да каже на Дъмбълдор, който се е дистанцирал от него. Докато Ъмбридж придобива по-голям контрол над училището, Рон и Хърмаяни помагат на Хари да сформира Армията на Дъмбълдор, тайна група, която да учи учениците на защитни заклинания. Ъмбридж вербува слидеринци за инквизиторския отряд, за да шпионират другите ученици. Междувременно Хари и Чо Чанг развиват романтични чувства един към друг.

Една вечер Хари сънува Артър Уизли, че е нападнат в Министерството, виждайки го от гледната точка на нападателя. Загрижен, че Волдемор ще използва тази връзка с Хари, Дъмбълдор кара Сивиръс Снейп да научи Хари на оклумантика, за да защити ума си от влиянието на Волдемор. По време на урок Хари вижда спомените на Снейп за това как баща му Джеймс е тормозил и измъчвал Снейп в училище. Връзката между Хари и Волдемор допълнително изолира Хари от приятелите му. Междувременно Белатрикс Лестранж, обезумялата братовчедка на Сириус, която е смъртожадна, бяга от затвора в Азкабан заедно с девет други смъртожадни. В „Хогуортс“ Ъмбридж и нейният инквизиторски отряд разкриват Армията на Дъмбълдор. Дъмбълдор, лъжливо обвинен в създаването му, избягва, докато Фъдж нарежда арестуването му. Хари вярва, че Чо е предала Армията на Дъмбълдор на Ъмбридж, слагайки край на зараждащата им се връзка. Ъмбридж става новата директорка.

Хари преживява видение, че Волдемор измъчва Сириус. Хари, Рон и Хърмаяни се втурват към кабинета на Ъмбридж, за да предупредят Ордена чрез летежна пудра. Ъмбридж ги хваща и докато се кани да накаже сурово Хари, Хърмаяни твърди, че Дъмбълдор е скрил „тайно оръжие“ в Забранената гора. Тя и Хари водят Ъмбридж до мястото, където е скрит великанът полубрат на Хагрид, Гроп. Кентаврите се изправят срещу тях и отвличат Ъмбридж, след като тя ги обижда и напада. Хари, Хърмаяни, Рон, Луна, Невил и Джини летят до Министерството на магията върху тестроли, за да спасят Сириус.

Шестимата влизат в Отдел „Мистерии“ и намират обекта, който Волдемор преследва – пророчество, върху което е изписано името на Хари. Смъртожадни, включително Луциус Малфой и Белатрикс Лестранж, им устройват засада. Луциус разкрива, че видението на Хари за измъчвания Сириус е било хитрост, за да го примамят там. Хари отказва да даде на Луциус пророчеството и започва битка между Армията на Дъмбълдор и смъртожадните. Смъртожадните надвиват учениците и принуждават Хари да предаде пророчеството. Когато Хари го предава на Луциус, Сириус и Ремус Лупин пристигат с членовете на Ордена Нимфадора Тонкс, Кингзли Шакълболт и Лудоокия Муди. Докато атакуват смъртожадните, Луциус изпуска пророчеството, унищожавайки го. Точно когато Сириус надвива Луциус, Белатрикс убива Сириус.

Обзет от мъка и жажда за отмъщение, Хари хуква след Белатрикс. Волдемор се появява, но моменти преди да успее да убие Хари, пристига Дъмбълдор. Избухва ожесточен двубой, който унищожава голяма част от Атриума, докато Белатрикс успява да избяга. Двамата магьосници са равни, така че Волдемор притежава тялото на Хари, искайки Дъмбълдор да го пожертва. Любовта, която Хари изпитва към приятелите и семейството си, бързо прогонва Волдемор. Служители на министерството пристигат преди Волдемор да се магипортира; Фъдж признава, че Волдемор се е върнал и позорно подава оставка. Ъмбридж е уволнена и Дъмбълдор се завръща като директор на „Хогуортс“. Дъмбълдор обяснява, че се е дистанцирал от Хари, за да попречи на Волдемор да използва връзката им. Той разкрива и пророчеството. Докато скърби за смъртта на Сириус, Хари се опитва да се примири с пророчеството: „Нито един не може да оцелее, докато другият е жив“.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Даниъл РадклифХари Потър, 15-годишен британски магьосник, известен с това, че е оцелял като дете след убийството на родителите си от ръцете на злия магьосник Лорд Волдемор, който сега влиза в петата си година на обучение в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“.
  • Рупърт ГринтРон Уизли, най-добрият приятел на Хари в „Хогуортс“ и най-малкият син на магьосническото семейство Уизли.
  • Ема УотсънХърмаяни Грейнджър, най-добрата приятелка на Хари и умът на триото, родена от мъгъли.
  • Хелена Бонам КартърБелатрикс Лестранж, вярна смъртожадна на Волдемор, братовчедка на Сириус.
  • Роби КолтрейнРубиъс Хагрид, пазач на ключовете и дивеча, учителят по грижа за магическите създания в „Хогуортс“ и член на Ордена на Феникса.
  • Ралф ФайнсЛорд Волдемор, тъмен магьосник, който възнамерява да завладее света на магьосниците и лидер на смъртожадните.
  • Майкъл ГамбънАлбус Дъмбълдор, директор на „Хогуортс“ и един от най-известните и могъщи магьосници на всички времена и лидер на Ордена на Феникса.
  • Брендан ГлийсънАластор "Лудоокия" Муди, бивш аврор и член на Ордена на Феникса.
  • Ричард Грифитс – Върнън Дърсли, вуйчото на Хари, който презира магьосниците.
  • Джейсън Айзъкс – Луциус Малфой, фалшиво разкаял се смъртожаден навремето.
  • Гари ОлдманСириус Блек, кръстникът на Хари и член на Ордена на Феникса.
  • Алън РикманСивиръс Снейп, учителят на отвари и ръководител на дом „Слидерин“.
  • Фиона Шоу – Петуния Дърсли, лелята на Хари.
  • Маги СмитМинерва Макгонагъл, заместник-директор на „Хогуортс“, ръководител на дом „Грифиндор“, учителката по трансфигурация и член на Ордена на Феникса.
  • Имелда СтонтънДолорес Ъмбридж, новата учителка по защита срещу черните изкуства и заместник-министър на магията.
  • Дейвид ТюлисРемус Лупин, бивш учител на Хари по защита срещу черните изкуства и член на Ордена на Феникса.
  • Ема ТомпсънСибила Трелони, учителката по пророкуване в „Хогуортс“.
  • Джули Уолтърс – Моли Уизли, матриархът в семейство Уизли и член на Ордена на Феникса.
  • Марк Уилямс – Артър Уизли, съпругът на Моли Уизли и член на Ордена на Феникса.
  • Уоруик ДейвисФилиус Флитуик, учителят по вълшебство и ръководител на дом „Рейвънклоу“
  • Дейвид Брадли – Аргус Филч, пазачът в „Хогуортс“.
  • Том ФелтънДрако Малфой, ученик от „Слидерин“ и съперник на Хари.
  • Джейми Уейлет – Винсънт Краб, съученик на Малфой от „Слидерин“.
  • Джошуа Хърдман – Грегъри Гойл, съученик на Малфой от „Слидерин“.
  • Джеймс Фелпс и Оливър Фелпс – Фред и Джордж Уизли, братя на Рон.
  • Бони РайтДжини Уизли, сестрата на Рон и най-малкото дете на семейство Уизли.
  • Крис Ранкин – Пърси Уизли, младши секретар на министъра на магията.
  • Матю Луис – Невил Лонгботъм, съученик на Хари от „Грифиндор“.
  • Девън Мъри – Шеймъс Финигън, съученик на Хари от „Грифиндор“.
  • Алфред Енок – Дийн Томас, съученик на Хари от „Грифиндор“.
  • Кейти Люнг – Чо Чанг, ученичка от дом „Рейвънклоу“.
  • Робърт Харди – Корнелиус Фъдж, министърът на магията.
  • Хари МелингДъдли Дърсли, братовчедът на Хари.
  • Евана Линч – Луна Лъвгуд, ученичка от „Рейвънклоу“.
  • Тимъти Бейтсън – Крийчър (глас), домашното духче на семейство Блек.
  • Тони Модсли – Гроп, великанът-полубрат на Хагрид.
  • Катрин Хънтър – Госпожа Фиг, съседката на семейство Дърсли.
  • Джордж Харис – Кингзли Шакълболт, аврор и член на Ордена на Феникса.
  • Наталия ТенаНимфадора Тонкс, аврор, племенница на Сириус и на Белатрикс и член на Ордена на Феникса.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Британският телевизионен режисьор Дейвид Йейтс е избран да режисира филма, след като режисьорът на Хари Потър и Огненият бокал Майк Нюъл, както и Жан-Пиер Жьоне, Гийермо дел Торо, Матю Вон и Мира Наир отказват предложението.[11][12] Йейтс смята, че е потърсен, защото студиото го е сметнало за подходящ да се справи с „остър и емоционален“ филм с „политическа предистория“, както в някои от предишните му телевизионни проекти като Състояние на играта, Секс трафик и Момичето в кафенето.[12] Продуцентът Дейвид Хейман подкрепя коментарите на Йейтс относно политическата тема на филма, заявявайки, че „[Орденът на феникса] е политически филм, не с главно п, но е за бунта на тийнейджърите и злоупотребата с власт. Дейвид е правил филми в Обединеното кралство за политика, без тази тема да се натрапва“.[13] Относно политическите и социални аспекти на филма, Ема Уотсън заявява, че „по някакъв начин той говори за живота след 7 юли, начина, по който хората се държат, когато са уплашени, начина, по който истината често се отрича и всички неща, с които обществото ни трябва да се изправи. Да се ​​изправиш пред факта, че властта е корумпирана. означава да имаш неконформистки подход към реалността и властта“.[14]

Стив Клоувс, сценаристът на първите четири филма от поредицата, има други ангажименти. Майкъл Голденбърг, смятан за потенциален кандидат за сценарист на първия филм от поредицата, пише сценария за Орденът на феникса.[15] Клоувс впоследствие се връща, за да напише всички останали части от поредицата.

Марк Дей е монтажист на филма, Славомир Идзяк – оператор, а Жани Темиме – дизайнер на костюми.[16] Хореографът Пол Харис, който преди това работи с Дейвид Йейтс няколко пъти, създава физическия облик и хореографията при битките с магически пръчки.[17]

Кастинг[редактиране | редактиране на кода]

Кастингът започва още през май 2005 г., когато Радклиф съобщава, че ще повтори ролята си на Хари.[18] Покрай медийната лудост, настъпила по време на премиерата на Огненият бокал, Гринт, Уотсън, Луис, Райт, Люн и Файнс обявяват, че ще се завърнат в поредицата.[19][20][21][22][23][24]

Съобщенията за кастинга на останалите нови герои в поредицата се разпростряват през 2006 г. Евана Линч печели ролята на Луна Лъвгуд сред над 15 000 други момичета, които се явяват на открит кастинг,[25] чакащи в опашка, дълга една миля.[26] Сърша Ронан се явява на прослушване за ролята, но е смятана за твърде млада.[27]

Слухове свързват Елизабет Хърли с ролята на Белатрикс Лестранж, но Уорнър Брос ги опровергава.[28] Още през август 2005 г. слуховете започват да свързват Хелън Маккрори с ролята.[29] На 2 февруари 2006 г. е обявено, че Маккрори наистина е избрана за ролята на Белатрикс.[30] Въпреки това, през април 2006 г. тя разкрива, че е бременна в третия месец и се оттегля от филма, защото не може да изпълнява интензивните битки в Министерството на магията през септември и октомври 2006 г. Съобщението, че Хелена Бонам Картър е следващият вариант за ролята е направено на 25 май 2006 г.[31] Впоследствие Маккрори е избрана за ролята на Нарциса Малфой от Хари Потър и Нечистокръвния принц нататък.

Включването или изрязването на някои герои предизвиква спекулации от феновете относно важността на героите в последната книга от поредицата, която е издадена само десет дни след филма. През април 2006 г. представители на Джим Макманус казват, че той ще играе Абърфорт Дъмбълдор, брат на Албус и съдържател на Свинската глава, в която Хари и приятелите му откриват Армията на Дъмбълдор. Седмица по-късно Уорнър Брос обявява, че ролята е „много второстепенна“, разсейвайки някои от спекулациите за значението на героя, който преди последната книга дори няма реплики.[32] Ем Ти Ви съобщава през октомври 2006 г., че сцените с домашното духче Доби, което се появява във втория филм, Стаята на тайните, и в петата книга, ще бъдат отрязани, отваряйки „сюжетни въпроси“ за това как ще бъде изпълнена ролята на духчето.[33] Ем Ти Ви също съобщава около месец преди издаването на последната книга, че сцените с Крийчър, домашното духче на семейство Блек, са изрязани от филма и в една от черновите на сценария. Роулинг подтиква създателите на филма да го включат, като казва: „Знаеш ли, не бих [го отрязала] на твое място. Или можеш, но ако направиш седмия филм, ще бъдеш с вързани ръце“, затова е добавен обратно в сценария.[34]

Други второстепенни роли са съкратени с последващи чернови на сценария. На американската премиера на Огненият бокал продуцентът на поредицата Дейвид Хеймън казва, че бившият професор от „Хогуортс“ Гилдрой Локхарт, изигран от Кенет Брана в Хари Потър и Стаята на тайните, е в първата чернова на сценария за Орденът на феникса.[35] Нито Брана, нито героят му Локхарт се появяват в окончателната версия. Тияна Бенджамин трябва да се завърне за филма в ролята на Анджелина Джонсън, капитанът на отбора по куидич на „Грифиндор“, но се оттегля поради други ангажименти.[36]

Сценография[редактиране | редактиране на кода]

Стюарт Крейг се завръща като сценограф, след като проектира декорите на първите четири филма.[37] В този филм има редица забележителни нови декори. Атриумът в Министерството на магията е дълъг над 200 фута, което го прави най-големият и най-скъп декор, построен за филмовата поредица за Потър до момента.[37] Дизайнът на Крейг е вдъхновен от ранните станции на лондонското метро, ​​където, според него, архитектите „се опитват да имитират класическата архитектура, но са използвали керамични плочки“. Декорът за сцените на Площад Гримолд 12 съдържа гоблен с родословното дърво на семейство Блек, разположено на три стени; когато продуцентите казват на Роулинг, че искат да визуализират подробностите за всяко име и година на раждане, тя им изпраща пълно копие на цялото дърво.[38] Декорът на залата с пророчествата е изцяло цифрово изграден.[39]

Декорът, използван за сцената на процеса срещу Игор Каркаров в Огненият бокал, е удвоен по размер за процеса срещу Хари в този филм, като същевременно запазва симетрията. Новият професор Долорес Ъмбридж, въпреки че преподава в класна стая, която се появява във филми от втори до четвърти, обитава кабинет, значително различен от този на нейните предшественици. Декорът е преоблечен с „пухкав, розов филигран“ и няколко плочи, върху които движещи се котенца са анимирани в постпродукцията.[40] Проведена е 24-часова фотосесия, за да се фотографират и заснемат котенцата за използване на тези плочи.[41] Перото, което Ъмбридж дава на Хари, за да пише, е проектирано от сценографите.[40]

Заснемане[редактиране | редактиране на кода]

Заснемането на кадри от въздуха и на място се провежда в долината на шотландските планини Глен Итив

Репетициите за Орденът на феникса започват на 27 януари 2006 г., а основните снимки – на 7 февруари 2006 г. и приключват през ноември 2006 г.[42][43][44] Записите са поставени на двумесечна пауза, започваща през май 2006 г., така че Радклиф и Уотсън да могат да се явят на изпитите си.[45] ​​Съобщава се, че бюджетът на филма е между 75 и 100 милиона лири (150-200 милиона долара).[46][47] Най-големият бюджет от останалите филми от поредицата са 75-те милиона лири за създаването на Огненият бокал.[48] Въпреки че продуцентите проучват възможности за заснемане извън Обединеното кралство, Лийвсдън Филм Студиос отново е мястото, на което са заснети много от вътрешните сцени, включително Голямата зала, „Привит Драйв“, площад Гримолд.[49][50][51][52]

Едно от местата в Англия е река Темза, използвана за полета на Ордена на Феникса до площад Гримолд 12 и полета на Армията на Дъмбълдор до Министерството на магията.[53] Тази поредица включва също такива забележителности като Лондонското око, Кайнъри Уорф, Биг Бен, Бъкингамския дворец и крайцера Белфаст.[54] Заснемането на перон 9 3⁄4 се провежда на гара Кингс Крос, както и в предишните филми.[55] Червена телефонна кабина, намираща се близо до Скотланд Ярд, е използвана, докато Хари и Артър Уизли влизат в Министерството,[56] докато екипът затваря метростанцията „Уестминстър“ на 22 октомври 2006 г., за да позволи заснемането на Артър Уизли, придружаващ Хари на процеса в Министерството на магията.[57] Други сцени са заснети в и около Оксфорд,[58] по-специално в близкия дворец Бленъм в Удсток.[59]

В Гленфинан Хогуортс Експрес пресича виадукт, както и в предишните филми.[60] Въздушни сцени са заснети в долините Глен Коу, Клечинг Гъли,[60] и Глен Итив, които по време на снимките е едно от малкото места в Шотландия без сняг, което го прави идеално за заснемането на сцените.[61]

Визуални ефекти[редактиране | редактиране на кода]

Филмът изисква над 1400 снимки с визуални ефекти, а базираната в Лондон компания Дабъл Негатив създава над 950 от тях. Работейки в продължение на шест месеца върху предварителната визуализация, започвайки през септември 2005 г., Дабъл Негатив до голяма степен отговаря за кадрите в Нужната стая, Забранената гора, залата с пророчествата и залата на смъртта.[62]

Нов герой във филма, Гроп, великанът-полубрат на Хагрид, оживява чрез нова технология, наречена Соул Кепчъринг, разработена от Имидж Метрикс. Вместо да изграждат героя от нулата, движенията и изражението на лицето на актьора Тони Модсли са използвани за моделиране на действията на Гроп.[62][63]

Музика и саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Никълъс Хупър е композитор за саундтрака на филма, след Джон Уилямс, който е композитор на първите три филма, и Патрик Дойл, който създава музикалната партитура към четвъртия. В новата музика Хупър включва вариации на „Темата на Хедуиг“, лайтмотива на поредицата, първоначално написана от Уилямс за първия филм и чута във всички следващи части.[64] През март и април 2007 г. Хупър и Камерният оркестър на Лондон записват близо два часа музика в Аби Роуд Студиос в Лондон.[65][66] Музиката, подобно на филма и книгата, е по-тъмна от предишните части от поредицата. За да подчертаят това, двете нови основни теми отразяват зловещия нов герой Долорес Ъмбридж и нашествието на Лорд Волдемор в съзнанието на Хари. За по-дълбок звук в перкусиите е използван музикалният перкусионен инструмент Тайко.[64] Саундтракът е издаден от Уорнър Брос Рекърдс на 10 юли 2007 г., в навечерието на премиерата на филма.[67]

Разлики с книгата[редактиране | редактиране на кода]

Със 766 страници в британското и 870 в американското издание (българското е 856)[68], Орденът на феникса е най-обемната книга от поредицата за Хари Потър, но филмът е вторият най-кратък.[69] Сценаристът Майкъл Голденбърг описва задачата си да съкрати романа като търсене на „най-добрия еквивалентен начин за разказване на историята. Моята работа беше да остана верен на духа на книгата, а не на буквата“.[70] Голденбърг съобщава, че Роулинг е казала на него, продуцентите и Йейтс, че „тя просто иска да види страхотен филм и им е дала разрешение да си позволят каквито и да било свободи, които [те] смятат, че [те] трябва да вземат, за да преведат книгата във филм, който би харесала“.[70] Съкращаването на книгата, за да отговаря на времевата рамка на филма, обяснява Голденбърг, става „по-ясно, когато разбрах, че организиращият принцип на сценария е да разкаже емоционалното пътуване на Хари“.[70] Той и Йейтс „търсят всяка възможност да вкарат всичко, което можеше да е там. И където не могат, да му го споменат, да го имат някъде на заден план или да се чувства така, че може да е извън екрана“.[71]

Едно съкращаване, което Голденбърг прави, което той не иска да прави, е липсата на куидича.[71] „Истината е, че всеки филм, направен по тази книга, който и да го е направил, включва отбора по куидич“, казва той.[70] В книгата Рон израства като герой, опитвайки се да влезе в отбора по куидич. „Рон, който се сблъсква с предизвикателства и се изправя по същия начин, както Хари, ние се опитахме да вкараме това във филма по други начини, доколкото е възможно“.[71] Промяната разочарова актьора Рупърт Гринт, който „очакваше с нетърпение сцените с куидича“.[72]

Във важна сцена в книгата Хари вижда спомен за собствения си баща, унижаващ Снейп в ученическите им години, и Снейп, който обижда майка му, след като тя се застъпва за него. Във филма това е съкратено до „идея“, по думите на Голдънберг. „Това е емблематичен момент, когато осъзнаваш, че родителите ти са нормални човешки същества с недостатъци... Запазих същината на идеята“.[70] Младата Лили Потър изобщо не се появява във финалния вариант на филма, но промоционалните екранни снимки показват неизвестната тийнейджърка Сузи Шинър в ролята.[73]

Сцената в „Свети Мънго“, болницата, където Хари и приятели се натъкват на съученика си Невил Лонгботъм и научават, че родителите му са били измъчвани до лудост от Белатрикс Лестранж, е изрязана, защото изисква изграждането на нов декор.[70] Основната цел на действието на сцената е преместена в Нужната стая след един от уроците на Армията на Дъмбълдор. Освен това, за да се ускори кулминацията на филма, няколко събития в Министерството, довели до битката на Хари с Волдемор, са премахнати, включително залата с мозъка.[69] Следните сцени – срещата на госпожа Уизли с богърта на площад Гримолд, Рон, Хърмаяни и Малфой, които стават префекти, появата на Мъндънгус Флечър и Фирензи, преподаващ пророкуване – са също премахнати.[72]

Персонажът на домашното духче Крийчър, който е включен в сценария само по молба на Роулинг, има по-голяма роля в книгата, отколкото във филма. В романа той се вижда как спасява някои от артефактите на семейство Блек, които Орденът на Феникса изхвърля, включително медальон, който се оказва изключително важен в седмата книга.[74] Йейтс казва: „Решихме, че вероятно можем да го представим по-късно и това е подходът, който възприехме“.[34] Докато Крийчър остава, всички части, включващи Доби, са отрязани и важните му действия са дадени на други герои.[69]

Рита Скийтър, журналистката, изиграна от Миранда Ричардсън в Огненият бокал, също е премахната. В книгата Хърмаяни я изнудва да напише статия, която подкрепя Хари, тъй като останалата част от света на магьосниците отрича твърденията му.[69]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

Първият трейлър е пуснат на 17 ноември 2006 г., излъчен преди друг филм на Уорнър БросВесели крачета. Той е достъпен онлайн на 20 ноември 2006 г. на уебсайта на Весели крачета.[75] Международният трейлър дебютира онлайн на 22 април 2007 г.[76] На 4 май 2007 г. трейлърът за САЩ е излъчен преди прожекцията на Спайдър-Мен 3.[77]

Три постера, пуснати в интернет, показващи Хари, придружен от шестима съученици, включително Хърмаяни Грейнджър, предизвикат доста спорове в медиите. По същество те са една и съща снимка, въпреки че една рекламираше изданието на IMAX. В един плакат профилът на Хърмаяни, изиграна от Ема Уотсън, е направен по-извит, тъй като очертанията на гърдите ѝ са подобрени.[78]

В кината[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е третият филм за Хари Потър, който е пуснат едновременно в традиционните и в IMAX кина. Изданието на IMAX включва целия филм в 2D и последните 20 минути от филма в 3D.[79] Според прогнози от март 2007 г., направени от Уорнър Брос, филмът ще дебютира на над 10 000 кино екрана през лятото.[80]

При строги мерки за сигурност, за да се предотврати пиратството, Уорнър Брос кара охранители да патрулират по пътеките, търсейки камери на мобилни телефони или малки записващи устройства, на предварителната прожекция в Япония.[81] Световната премиера се състои в Токио, Япония, на 28 юни 2007 г.[82] Премиерата в Обединеното кралство е на 3 юли 2007 г., по време на която авторката Джоан Роулинг се появява публично.[83] Премиерата в САЩ е на 8 юли в Лос Анджелис.[84] След премиерата трите млади звезди от филмовата поредица, Радклиф, Гринт и Уотсън, са почетени с церемония, на която техните отпечатъци от ръце, стъпки и „отпечатъци от пръчки“ са поставени в цимента пред китайския театър Грауман.[85]

Домашна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е издаден на DVD, Blu-Ray, а по-късно и в 4K UHD формат. Орденът на феникса е седмото най-продавано DVD за 2007 г. с 10,14 милиона бройки.[86] Филмът реализира приходи от 200,2 милиона долара от продажби на домашно видео в САЩ.[87]

Прием[редактиране | редактиране на кода]

Бокс офис[редактиране | редактиране на кода]

Филмът започва с 5-дневна световна премиера с приходи от 333 милиона долара, четиринадесетата най-печеливша премиера за всички времена. В Съединените щати билетите за стотици среднощни прожекции на филма, закупени от онлайн продавача на билети Фанданго, са разпродадени, съставлявайки приблизително 90% от седмичните продажби на билети на сайта.[88] В САЩ и Канада среднощните прожекции (много рано сутринта на 11 юли) носят 12 милиона долара[89] от 2311 среднощни излъчвания, което прави прожекциите „най-успешните среднощни досега“.[90]

В Северна Америка Орденът на феникса печели допълнителни 32,2 милиона долара в сряда, след полунощни прожекции, което го прави най-големият брутен ден в историята на бокс офиса, с общо 44,2 милиона долара от 4285 кина.[91][92] Сумата надхвърля тази на Спайдър-Мен 2 на Сони Пикчърс, който държи рекорда от 2004 г. със своите 40,4 милиона долара в сряда, докато рекордът на Орденът на феникса е подобрен през 2009 г. от Трансформърс: Отмъщението с 62 милиона долара.[93]

В световен мащаб приходите на Хари Потър и Орденът на феникса възлизат малко над 942 милиона долара.[94]

Критичен отговор[редактиране | редактиране на кода]

В Rotten Tomatoes филмът има рейтинг на одобрение от 78% въз основа на 256 рецензии, със среден рейтинг от 6,9/10. Критичният консенсус на сайта гласи: „Не е лесно да вземеш най-обемната книга за Хари Потър и да я адаптираш в най-краткия филм от поредицата, но режисьорът Дейвид Йейтс се справя страхотно с това, създавайки Орденът на феникса, който е забавен и изпълнен с екшън“.[95] В Metacritic филмът има резултат от 71 от 100, базиран на 37 критици, което показва „като цяло благоприятни отзиви“.[96] Публиката, анкетирана от CinemaScore, дава на филма средна оценка „A−“ по скалата от A+ до F.[97]

Роджър Ебърт дава на филма 2,5 от 4 звезди, като каза, че „Хари вече няма толкова много радост“.[98] Рецензията на Чарлз Фредерик от Дейли Телеграф е озаглавена „Филмът за Потър е най-добрият и най-мрачен досега“.[99] Колин Бертрам от Ню Йорк Дейли Нюз дава на филма четири от четири звезди, като го нарича „най-добрият филм за Потър досега“ и допълва, че „заклетите фенове ще се радват, че Йейтс е работил по широката вселена на Дж. К. Роулинг с внимание и благоговение“.[100] Марк Адамс от Съндей Мирър, макар да дава на филма четири от пет звезди, го нарича „мрачно и чудесно удоволствие, което трябва да се гледа“.

Актьорските игри на Имелда Стонтън като Долорес Ъмбридж и на Хелена Бонам Картър като Белатрикс Лестранж са широко оценени; Стонтън е описана като „близо до това да открадне шоуто“ от Гардиън[101] и като „перфектния избор за ролята“ и „едно от най-големите удоволствия във филма“ от Върайъти.[102]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX (2007) // AFI Catalog of Feature Films. Архивиран от оригинала на 24 July 2018. Посетен на 24 July 2018.
  2. Harry Potter and the Order of the Phoenix (12A) // British Board of Film Classification. 24 May 2007. Архивиран от оригинала на 5 January 2016. Посетен на 27 December 2015.
  3. а б Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) // Архивиран от оригинала на 18 October 2017. Посетен на 18 October 2017.
  4. Cornwell, Tim (24 January 2007). "Oscars signal boom (except for Scots)". The Scotsman. Edinburgh. Archived from the original on 9 January 2009. Retrieved 24 January 2007.
  5. Haun, Harry (20 June 2007). "Harry the Fifth". Film Journal International. Archived from the original on 26 June 2007. Retrieved 26 June 2007.
  6. "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Box Office Mojo. IMDb. Retrieved 3 March 2021.
  7. Cornwell, Tim (24 January 2007). "Oscars signal boom (except for Scots)". The Scotsman. Edinburgh. Archived from the original on 9 January 2009. Retrieved 24 January 2007.
  8. Haun, Harry (20 June 2007). "Harry the Fifth". Film Journal International. Archived from the original on 26 June 2007. Retrieved 26 June 2007.
  9. Worldwide Openings // Архивиран от оригинала на 23 October 2019. Посетен на 21 December 2015.
  10. 2007 Worldwide Grosses // 6 March 2008. Архивиран от оригинала на 4 July 2018. Посетен на 3 August 2020.
  11. Daly, Steve (13 July 2007). "Harry the 5th". Entertainment Weekly. Archived from the original on 12 October 2007. Retrieved 8 October 2007.
  12. а б Raphael, Amy. How I raised Potter's bar // The Observer. London, 24 June 2007. Архивиран от оригинала на 3 July 2007. Посетен на 26 June 2007.
  13. D'Alessandro, Anthony. WB Wild For Harry Potter // Variety. 9 July 2007. Архивиран от оригинала на 8 January 2014. Посетен на 15 June 2011.
  14. Interview with Emma Watson // Crushable (source: Donna, Italian magazine). 3 April 2012. Архивиран от оригинала на 14 August 2012. Посетен на 3 April 2012.
  15. Fienberg, Daniel. Screenwriter will sit out one Potter // Milwaukee Journal Sentinel, 16 November 2005. Архивиран от оригинала на 2 January 2008. Посетен на 3 March 2008.
  16. Helena Bonham Carter Joins the All-Star Cast and Nicholas Hooper Signs on to Compose the Score of Warner Bros. Pictures' Harry Potter and the Order of the Phoenix // Warner Bros., 2 August 2006.
  17. About Paul Harris // PaulHarris.uk.com. Архивиран от оригинала на 2020-11-28. Посетен на 2023-07-30.
  18. Puig, Claudia. There's no looking back // USA Today. 3 May 2005. Архивиран от оригинала на 29 June 2011. Посетен на 23 October 2006.
  19. NR chats to GOF's Rupert Grint // BBC. 16 November 2005. Архивиран от оригинала на 6 June 2017. Посетен на 23 October 2006.
  20. NR chats to GOF's Emma Watson // BBC. 16 November 2005. Архивиран от оригинала на 19 September 2016. Посетен на 23 October 2006.
  21. Matthew Lewis: Online Q&A session // MuggleNet, 25 August 2005. Архивиран от оригинала на 8 November 2006. Посетен на 23 October 2006.
  22. Bonnie Wright as Ginny Weasley in Harry Potter and the Goblet of Fire // Scholastic News. 26 November 2005. Архивиран от оригинала на 16 February 2008. Посетен на 23 October 2006.
  23. What Katie did // The Star (Malaysia). 16 November 2005. Архивиран от оригинала на 2 December 2005. Посетен на 23 October 2006.
  24. Ralph Fiennes on Lord Voldemort // ComingSoon.net, 9 August 2005. Архивиран от оригинала на 18 October 2006. Посетен на 23 October 2006.
  25. Filming Begins for Harry Potter 5 // ComingSoon.net, 2 February 2006. Архивиран от оригинала на 19 October 2006. Посетен на 23 October 2006.
  26. Lizo reports from the Luna casting // BBC. 15 January 2006. Архивиран от оригинала на 6 January 2007. Посетен на 24 October 2006.
  27. Rodriguez, Karla. Saoirse Ronan admits disappointment over Harry Potter Luna Lovegood role // IrishCentral, 4 August 2011. Архивиран от оригинала на 22 June 2013. Посетен на 14 August 2015.
  28. Anelli, Mellisa. "WB: Hurley Not Cast in Fifth Potter Film" Архив на оригинала от 27 септември 2007 в Wayback Machine.. The Leaky Cauldron. 8 February 2005. Retrieved 28 May 2006.
  29. Cummins, Fiona. Exclusive: Helen is New Foe for Harry // Daily Mirror. 2 August 2005. Архивиран от оригинала на 10 October 2007. Посетен на 18 February 2008.
  30. Luna Lovegood role has been cast // CBBC Newsround, 2 February 2006. Архивиран от оригинала на 5 February 2006. Посетен на 18 February 2008.
  31. Potter exclusive: New Bellatrix // CBBC Newsround, 25 May 2006. Архивиран от оригинала на 5 December 2016. Посетен на 25 May 2006.
  32. WB: McManus as Aberforth, "Very Minor Role" // The Leaky Cauldron, 26 April 2006. Архивиран от оригинала на 24 August 2007. Посетен на 25 August 2007.
  33. Adler, Shawn. Elf's Absence From Next Harry Potter Flick Opens Up Plot Questions // MTV, 6 October 2006. Архивиран от оригинала на 16 November 2006. Посетен на 6 October 2006.
  34. а б Vineyard, Jennifer. Kreacher Comfort: MTV Solves A Harry Potter Mystery // MTV, 25 June 2007. Архивиран от оригинала на 27 June 2007. Посетен на 26 June 2007.
  35. Anelli, Melissa, David Heyman, Daniel Radcliffe, Miranda Richardson, Tolga Safer, Emerson Spartz. (13 November 2005). "Goblet of Fire" Red Carpet Interviews, Part 2: Interviews filmed with Tolga Safer, David Heyman, Miranda Richardson, and Dan Radcliffe on the red carpet of the US premiere. (QuickTime). The Leaky Cauldron, MuggleNet. Архив на оригинала от 3 март 2007. https://web.archive.org/web/20070303004931/http://www.mugglenet.com/movieViewer.php?u=http%3A%2F%2Fmedia.mugglenet.com%2F20051127-gofredcarpetinterviews%2F20051127-gofredcarpetinterviews.mov&w=320&h=240&l=Goblet+of+Fire+Red+Carpet+Interviews%2C+Part+2&c=Interviews+filmed+with+Tolga+Safer%2C+David+Heyman%2C+Miranda+Richardson%2C+and+Dan+Radcliffe+on+the+red+carpet+of+the+US+premiere.. 
  36. Green, Kris. Tiana Benjamin // Digital Spy, 13 April 2007. Архивиран от оригинала на 29 September 2007. Посетен на 15 April 2007.
  37. а б New Interactive OotP Set Preview Photos on MSNBC // The Leaky Cauldron, 9 February 2007. Архивиран от оригинала на 27 September 2007. Посетен на 11 February 2007.
  38. "Empire" Magazine Feature on OotP // The Leaky Cauldron, 24 May 2007. Архивиран от оригинала на 24 July 2007. Посетен на 26 June 2007.
  39. Newgen, Heather. Harry Potter 5 Set Visit – The Sets // ComingSoon.net, 25 June 2007. Архивиран от оригинала на 28 June 2007. Посетен на 26 June 2007.
  40. а б An Interview with Harry Potter Production Designer Stuart Craig, Part 3 // Voices from Krypton, 27 September 2006. Архивиран от оригинала на 11 October 2007. Посетен на 28 September 2007.
  41. LeakyMug: Order of the Phoenix Set Visit Transcript // The Leaky Cauldron and MuggleNet. Архивиран от оригинала на 28 June 2007. Посетен на 28 September 2007.
  42. OOTP LA Interviews - Part 1 // Архивиран от оригинала на 15 August 2022. Посетен на 15 August 2022.
  43. Order of the Phoenix Movie Rehearsals Starting // The Leaky Cauldron, 27 January 2006. Архивиран от оригинала на 24 July 2007. Посетен на 30 December 2006.
  44. 2006: The Year in Harry Potter Film // The Leaky Cauldron, 29 December 2006. Архивиран от оригинала на 27 September 2007. Посетен на 30 December 2006.
  45. Exclusive: Order of the Phoenix News // Empire, 14 March 2006. Архивиран от оригинала на 30 September 2007. Посетен на 2 August 2007.
  46. Cornwell, Tim (24 January 2007). "Oscars signal boom (except for Scots)". The Scotsman. Edinburgh. Archived from the original on 9 January 2009. Retrieved 24 January 2007.
  47. Haun, Harry (20 June 2007). "Harry the Fifth". Film Journal International. Archived from the original on 26 June 2007. Retrieved 26 June 2007.
  48. Harry Potter and the Goblet of Fire // Архивиран от оригинала на 22 January 2009. Посетен на 6 March 2008.
  49. JK 'loves' Goblet of Fire movie // BBC Newsround. 7 November 2005. Архивиран от оригинала на 17 March 2007. Посетен на 31 May 2007.
  50. Sunrise Behind the Scenes of Order of the Phoenix // The Leaky Cauldron, 3 March 2006. Архивиран от оригинала на 24 July 2007. Посетен на 23 October 2006.
  51. New Privet Drive Set Photos from OotP // The Leaky Cauldron, 4 July 2006. Архивиран от оригинала на 24 July 2007. Посетен на 24 February 2007.
  52. Leaky Mug: Order of the Phoenix Set Report // The Leaky Mug, 24 November 2006. Архивиран от оригинала на 28 June 2007. Посетен на 24 February 2007.
  53. Yates comments on OOTP hold-up // MuggleNet, 27 May 2005. Архивиран от оригинала на 2 November 2007. Посетен на 23 October 2006.
  54. Dhanyasree, M. Harry Potter and the Order of the Phoenix // One India, 20 July 2007. Архивиран от оригинала на 19 October 2007. Посетен на 4 October 2007.
  55. Kings Cross, Sunday Sept 3rd // HP4U News, 9 September 2006. Архивиран от оригинала на 11 October 2006. Посетен на 24 October 2006.
  56. New images from Order of the Phoenix // HPANA, 22 October 2006. Архивиран от оригинала на 18 January 2008. Посетен на 22 October 2006.
  57. Harry Potter rides on London Tube // BBC. 22 October 2006. Архивиран от оригинала на 12 March 2007. Посетен на 1 April 2007.
  58. Kern, Chris. Harry Potter's Britain // Fandango. Архивиран от оригинала на 3 July 2007. Посетен на 8 March 2007.
  59. Harry Potter pops into palace // Oxford Mail, 27 July 2006. Архивиран от оригинала на 18 July 2008. Посетен на 23 October 2006.
  60. а б Harry Potter 5 Filming in the West Highlands // ComingSoon.net, 25 May 2006. Архивиран от оригинала на 4 October 2006. Посетен на 23 October 2006.
  61. Twinch, Emily. Ski Sunday as snow blankets Scotland // The Daily Telegraph. London, 6 March 2006. Архивиран от оригинала на 15 June 2006. Посетен на 1 April 2007.
  62. а б Bielik, Alain. Order of the Phoenix: Escalating Potter VFX – Part 1 // VFX World, 1 August 2007. Архивиран от оригинала на 7 October 2007. Посетен на 2 August 2007.
  63. Waxman, Sharon. Cyberface: New Technology That Captures the Soul // The New York Times. 15 October 2006. с. E1. Архивиран от оригинала на 3 November 2007. Посетен на 19 April 2007.
  64. а б Carlsson, Mikael. Hooper writes new themes for Potter // Film Music Weekly (14). 8 May 2007. с. 4. Архивиран от оригинала на 24 July 2007.
  65. Carlsson, Mikael. Hooper writes new themes for Potter // Film Music Weekly. 8 May 2007. с. 4. Архивиран от оригинала на 24 July 2007.
  66. Official Soundtrack Tracklisting // Архивиран от оригинала на 22 February 2021. Посетен на 16 April 2021.
  67. "Order of the Phoenix" Soundtrack Due 10 July // The Leaky Cauldron, 26 March 2007. Архивиран от оригинала на 24 July 2007. Посетен на 26 March 2007.
  68. 5: Хари Потър и Орденът на феникса (илюстратор Мери Гранпре), издателство „Егмонт“
  69. а б в г Daly, Steve (13 July 2007). "What Phoenix leaves out". Entertainment Weekly. Archived from the original on 13 October 2018. Retrieved 9 October 2007.
  70. а б в г д е Traister, Rebecca. Harry Potter and the art of screenwriting // Salon.com. 11 July 2007. Архивиран от оригинала на 30 Aug 2011. Посетен на 19 February 2022.
  71. а б в Anelli, Melissa. Introducing Michael Goldenberg: The OotP scribe on the Harry Potter films, franchise, and fandom // The Leaky Cauldron, 9 April 2007. Архивиран от оригинала на 16 October 2012. Посетен на 15 September 2007.
  72. а б Daly, Steve (6 April 2007). "Phoenix Rising". Entertainment Weekly. p. 3. Archived from the original on 6 April 2007. Retrieved 6 November 2020.
  73. Magic Parents // Daily Record, 4 February 2007. Архивиран от оригинала на 30 September 2007. Посетен на 15 September 2007.
  74. Rowling, J.K. (2007). Harry Potter and the Deathly Hallows (in English). London: Bloomsbury/New York City: Scholastic, et al. UK ISBN 1-55192-976-7/U.S. ISBN 0-545-01022-5, chapter 10.
  75. Order of the Phoenix Trailer to Show on Happy Feet Website Monday 20 November at 3:00 pm (EST) // The Leaky Cauldron, 17 November 2006. Архивиран от оригинала на 27 September 2007. Посетен на 20 November 2006.
  76. New International Trailer for "Harry Potter and the Order of the Phoenix" // The Leaky Cauldron, 22 April 2007. Архивиран от оригинала на 25 April 2007. Посетен на 22 April 2007.
  77. Puig, Claudia. Phoenix is born again in new trailer // USA Today. 22 April 2007. Архивиран от оригинала на 16 May 2007. Посетен на 23 April 2007.
  78. Anelli, Melissa. Ch-ch-changes on the OotP Posters // The Leaky Cauldron, 4 May 2007. Архивиран от оригинала на 27 June 2007. Посетен на 5 June 2007.
  79. Warner Bros. Pictures' Harry Potter and the Order of the Phoenix to feature IMAX(R) 3D Finale // IMAX Corporation, 19 April 2007.
  80. McNary, Dave. Big hopes for a summer abroad // Variety. 3 March 2007. Архивиран от оригинала на 7 January 2016. Посетен на 4 March 2007.
  81. Betros, Chris. Security tight as Japan fans get first look at new Harry Potter movie // Japan Today, 20 June 2007. Архивиран от оригинала на 25 June 2007. Посетен на 21 June 2007.
  82. Japanese debut for Potter movie // BBC News. 22 May 2007. Архивиран от оригинала на 13 July 2007. Посетен на 26 May 2007.
  83. Fans brave rain for Potter stars // BBC. 3 July 2007. Архивиран от оригинала на 2 July 2016. Посетен на 4 July 2007.
  84. Order of the Phoenix US premiere confirmed // MuggleNet, 15 May 2007. Архивиран от оригинала на 18 May 2007. Посетен на 22 May 2007.
  85. HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX: Daniel Radcliffe, Rupert Grint and Emma Watson to Be Honored with Hand, Foot and Wand-Print Ceremony at Grauman's Chinese Theatre // Warner Bros., 22 May 2007.
  86. Snider, Mike. DVD feels first sting of slipping sales // USA Today. 7 January 2008. Архивиран от оригинала на 20 February 2008. Посетен на 3 March 2008.
  87. Top-Selling Video Titles in the United States in 2006 // Архивиран от оригинала на 22 May 2015. Посетен на 22 May 2015.
  88. SOLD OUT! Harry Potter Tickets are Flying Away on Fandango // Fandango, 10 July 2007.
  89. "Harry Potter" works box office magic in debut // Yahoo!. Архивиран от оригинала на 18 September 2007. Посетен на 13 July 2007.
  90. Mumpower, David. Daily Box Office Analysis for 11 July 2007 // Box Office Prophets. Архивиран от оригинала на 16 July 2007. Посетен на 13 July 2007.
  91. Brandon Gray. 'Harry Potter' Flies with the 'Phoenix' // 16 July 2007. Архивиран от оригинала на 28 July 2020. Посетен на 31 July 2020.
  92. Harry Potter works magic at box office // Ninemsn.net, 13 July 2007. Архивиран от оригинала на 30 March 2007. Посетен на 13 July 2007.
  93. Brandon Gray. Transformers Sequel Blasts Off on First Day // 25 June 2009. Архивиран от оригинала на 20 October 2021. Посетен на 31 July 2020.
  94. "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Box Office Mojo. IMDb. Retrieved 3 March 2021.
  95. "Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)". Rotten Tomatoes. Fandango. Archived from the original on 15 February 2017. Retrieved 29 November 2022. Edit this at Wikidata
  96. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) // Metacritic. Архивиран от оригинала на 2007-07-12. Посетен на 2023-07-31.
  97. CinemaScore // cinemascore.com. Архивиран от оригинала на 2018-12-20. Посетен на 2023-07-31.
  98. The trouble with 'Harry' // 9 July 2007. Архивиран от оригинала на 30 November 2020. Посетен на 7 November 2020.
  99. Frederick, Charles. Potter film is the best and darkest yet // The Daily Telegraph. London, 27 June 2007. Архивиран от оригинала на 1 July 2007. Посетен на 1 July 2007.
  100. Bertram, Colin. Phoenix hot for Harry // New York Daily News. 8 July 2007. Архивиран от оригинала на 30 July 2011. Посетен на 8 July 2007.
  101. McCurry, Justin. Japan goes wild about Harry // The Guardian. London, 29 June 2007. Архивиран от оригинала на 26 January 2021. Посетен на 1 July 2007.
  102. McCarthy, Todd. Harry Potter and the Order of the Phoenix // Variety. 29 June 2007. Архивиран от оригинала на 22 September 2015. Посетен на 1 July 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Harry Potter and the Order of the Phoenix (film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​