Хауърд Картър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хауърд Картър
Howard Carter
британски археолог

Роден
Починал
2 март 1939 г. (64 г.)
Кенсингтън, Обединеното кралство
ПогребанВеликобритания
Научна дейност
ОбластАрхеология
Известен соткрива гробницата на Тутанкамон
Семейство
Съпруганяма
Подпис
Хауърд Картър в Общомедия

Хауърд Картър (на английски: Howard Carter) (9 май, 1874 – 2 март, 1939) е британски археолог и египтолог, известен с откриването на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете, Луксор, Египет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син на художник анималист, от когото наследява таланта да рисува, Хауърд Картър е едва на 17 години, когато Пърси Нюбери, млад египтолог, го наема да прерисува с акварел фреските от гробниците на Бени Хасан.

По-късно работи върху погребалния храм на Аменхотеп в Дейр ел-Бахри. Работи с Флиндърс Петри в Тел ел-Амарна, но работата му не се харесва на археолога. Картър отива в Дейр ел-Бахари, за да възстанови барелефите в Заупокойния храм на Хатшепсут. Среща се с Гастон Масперо, който оценява работата му. През 1899 французинът му предлага работа в египетската археологическа служба като Главен инспектор на паметниците в Горен Египет, от която той се отказва през 1905 след скандал.

Няколко години по-късно, през 1907 Картър се запознава с лорд Карнарвон (Джордж Хърбърт, 5 граф на Карнарвон), ентусиазиран аматьор, който бил готов да предостави на Картър необходимите средства да продължи работата си. Скоро Картър става надзорник на всички разкопки на лорд Карнарвон.[1]

Експедиция в Египет[редактиране | редактиране на кода]

Входът на гробницата на Тутанкамон

Лорд Карнарвон финансира Картър за издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон, чието съществуване е открито от Картър. На 4 ноември 1922 г. Картър открива гробницата на Тутанкамон, единствената гробница, която не е била ограбвана в Долината на царете близо до Луксор, Египет.[2] На 16 февруари 1923 Картър отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на Тутанкамон.

Гробът на Хауърд Картър

След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер. Умира в Англия през 1939 г. на 65-годишна възраст. Смъртта на археолога на такава преклонна възраст се изтъква най-често от скептиците като доказателство, опровергаващо суеверието за „проклятието на фараоните“, уж причинило смъртта на хората, осквернили гробницата на Тутанкамон.

Хауърд Картър е погребан в гробището Putney Vale в западен Лондон, Великобритания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Winstone, H. V. F. Howard Carter and the discovery of the tomb of Tutankhamun. rev. Manchester, Barzan, 2006. ISBN 1-905521-04-9.
  2. Carnarvon, Fiona. Highclere Castle. Highclere Enterprises, 2011. с. 59.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]