Хексагонален шахмат на Глински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хексагонален шахмат на Глински

Хексагонален шахмат на Глински е разновидност на играта шахмат, която се отличава с шестоъгълна дъска и трицветни полета. Изобретен е от полския инженер Владислав Глински през втората половина на 30-те години на 20 век и е патентован през 1946 година. Това е най-популярния вариант от семейството на хексагоналните шахматни варианти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Владислав Глински

През 1938 година Владислав Глински започва работа по създаване на собствен шахматен вариант, игран върху шестоъгълна дъска. По време на Втората световна война Глински служи в британската армия. Това му позволява да замине за Англия през 1946 година, където се сдобива с британско гражданство и патентова първия вариант на своя шахмат под името „полски шахмат“.

В началото на 1970-те години играта е доразвита и през 1973 година е патентована в сегашния ѝ вариант. През същата тази година е създадено издателството „Hexagonal Chess Publications“ и са публикувани окончателните правила на играта. Разпространението на хексагоналния шахмат започва с Англия и Полша, където играта бързо става популярна. През 1976 година е създадена Британската федерация по хексагонален шахмат и е организирано първото първенство по хексагонален шахмат. През 1978 година Глински посещава Полша, където визитата му е широко отразена от пресата. Това спомага за засилване на интереса към неговия шахматен вариант в Източна Европа.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Разположение на фигурите върху шахматната дъска при начално положение.

Този вариант на шахмата се играе върху дъска с формата на правилен шестоъгълник, която е разделена на 91 шестоъгълни полета. Условно цветовете на тези полета са три: бял, сив и тъмен.

Комплектът от фигури съответства на използвания при обичайния шахмат, като са добавени един офицер и една пешка. Това означава, че всеки играч разполага в началото с 9 пешки, 2 топа (или тура), 2 коня, 3 офицера, 1 дама (или популярно царица) и 1 цар. Целта на играта отново е да се създаде такава ситуация, при която е пленен царят на противника, т.е. противниковият цар да бъде поставен в мат или да бъде матиран.

Движение на фигурите[редактиране | редактиране на кода]

При хексагоналния шахмат на Глински, движението на фигурите, което е познато от класическия шахмат, се запазва.

Цар
Царица
Топ 
Офицер
Кон
Пешка

При този вариант на шахмата са запазени специалните ходове ан пасан и произвеждане на пешка, но е премахната рокадата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]