Хенералифе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алхамбра, Хенералифе и Албайсин, Гранада
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Generalife.JPG
Държава Испания
Тип културно наследство
Критерии i, ii, vi
Справка
Регион** Европа и Северна Америка
Регистрационна справка
Вписване 1984  (8ма сесия)
Разширение 1994
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

„Ел Хенералифе“ (на испански: El Generalife, на арабски: Jannat al-'Arif) е лятната резиденция на султаните на Гранада от династията на Насридите. Разположен е на хълм, който се намира в съседство с хълма, на който е разположен дворецът „Алхамбра“, заедно с който, както и с квартала Албаисин, са включени като ансамбъл в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Паметник на ислямската ахитектура.

Дворецът „Хенералифе“ и градините към него са създадени по времето на султан Мухаммад III (1302-1309) и са преустроени малко по-късно при управлението на султан Исмаил I (1313-1324).

Комплексът се състои от:

  • Двор на водните градини (Patio de la Acequia), в който се намира дълъг воден басейн, обграден от цветни лехи, фонтани и колони, и
  • Градините на султана (Jardín de la Sultana), за които се смята, че съхраняват в чист вид средновековния арабски стил на градините в Андалусия.

От двореца Хенералифе не са запазени значителни сгради и в момента това е парк, свързан с Алхамбра чрез закрита алея, която прекосява дълбокия пролом, разделящ двата хълма.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]