Хор на софийските момчета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хор на софийските момчета
Хор на софийските момчета
Хор на софийските момчета
Информация
ОтСофия
Създаване1968 г.

Хорът на софийските момчета (Sofia Boys' Choir) e създаден през 1968 г. в София и е първият момчешки хор в България. Момчетата, пеещи в него, са ученици в столичните училища на възраст от 8 до 15 години. От 1997 г. хорът има две певчески формации – момчешка и младежка, като младежите са бивши хористи от момчешката формация. Двата състава имат както съвместни, така и самостоятелни изяви.

Основател на Хора на софийските момчета и диригент от 1968 до 1989 г. е Лиляна Тодорова. От 1989 г. диригент и художествен ръководител на хора е проф. д-р Адриана Благоева. От 1999 г. хормайстор и пианист е Зорница Гетова.

Хорът на софийските момчета е активен участник в концертния живот на столицата и страната. Съставът има както самостоятелни концерти, така и съвместни изяви с други музикални формации и изпълнители. Концертирал е със Софийската филхармония, хора и оркестъра на Софийската опера и балет, Класик ФМ оркестър, Симфоничния оркестър и хора на БНР, Камернен ансамбъл „Софийски солисти“, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, световната прима Анна Томова-Синтова, примата на Софийската опера и балет Цветана Бандаловска и много други. Хорът е желан участник в международния фестивал „Софийски музикални седмици“, в Новогодишния музикален фестивал, в годишния Преглед „Нова българска музика“, международни хорови фестивали. Традиция в концертната програма на Софийските момчета са коледните и великденските концерти.

Музикалната палитра на Хора на софийските момчета е богата и многообразна. В репертоара трайно присъстват църковно-славянска музика, обработки на български фолклор, българска хорова музика. Много български композитори са писали песни специално за Софийските момчета. Изпълняваните творби от чужди композитори са в различни музикални стилове от 14. век до днешни дни. Хорът участва в мюзикъли и оперни спектакли – „Оливър!“ на Л. Барт в Младежкия театър „Николай Бинев“, творбите на Андрю Лойд Уебър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ и „Исус Христос – супер звезда“ в Музикалния театър „Ст. Македонски“, „Сватбата на Фигаро“ и „Тоска“ в Софийската опера и балет.

Съставът има издадени десет самостоятелни диска и участва в други девет съвместно с други музикални формации.

От 1993 г. Хорът на софийските момчета е спечелил една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от седем международни хорови конкурси. Съставът е носител на „Сребърна лира“ /1998 г./, „Златна лира“ /2003 г./ и „Кристална лира“ /2009 г. и 2012 г./ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, Златен плакет на Българския хоров съюз, „Музикант на годината“ за 2002 г. в категорията „Активна творческа дейност“ в класацията на програма „Allegro vivace“ на БНР и много други.

Хорът на софийските момчета е концертирал с голям успех в Русия, Гърция, Унгария, Сърбия, Словения, Словакия, Молдова, Полша, Франция, Испания, Швейцария, Италия, Германия, Белгия, Турция, Румъния, Япония и Исландия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]