Хосе Ечегарай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хосе Ечегарай
(José Echegaray y Eizaguirre)
José Echegaray y Eizaguirre.jpg
Роден: 19 април 1832 г.
Мадрид, Испания
Починал: 14 септември 1916 г.
(на 84 г.)
Мадрид, Испания

Драматург:
Награди: Нобелова

Хосе Мария Валдо Ечегарай и Ейсагире (на испански: José Echegaray y Eizaguirre) е испански математик и драматург.

Роден е в Мадрид. Баща му е преподавател по гръцки език. Започва да се занимава с гръцки и латински език от съвсем ранна възраст. Още 14-годишен получава бакалавърска степен по философия. След това завършва транспортното училище в Мадрид със специалност математика, а от 1853 г. започва да преподава в същото училище. През следващите няколко години се превръща в един от най-известните математици в Испания за своето време.

След падането на кралица Исабела II от власт се включва активно в испанския политически живот. През годините, когато работи като политик, проличават неговите умения на финансист. Избран е за министър на финансите и е сред хората, които взимат участие в основаването на Испанската банка.

След 1874 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с театър. През следващата година е публикувана и неговата първа пиеса "El libro talonario". През следващите десетилетия постепенно си проправя път сред най-известните испански драматурзи. Близо половината от творбите му са написани в стихотворна форма.

През 1904 г. е отличен заедно с Фредерик Мистрал с Нобелова награда за литература.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]