Хосе Ортега и Гасет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хосе Ортега и Гасет
Jose Ortega y Gasset.jpg
философ
Роден 9 май 1883, Мадрид, Испания
Починал 18 октомври 1955, Мадрид, Испания
Регион Западна философия
Философия на 20-век
Школа Перспективизм, прагматизъм, витализъм, историцизъм, екзистенциализъм
Основни интереси История, разум, политика
Хосе Ортега и Гасет в Общомедия

Хосе Ортега и Гасет (на испански: José Ortega y Gasset), (9 май 1883, Мадрид18 октомври 1955, Мадрид) е испански философ, социолог и есеист. Той работи през първата половина на 20 век, когато Испания се носи между монархизма, републиканизма и диктатурата. Наричат философията му "философия на живота", която "се състои от отдавна скрити начала в прагматичната метафизика, вдъхновявана от Уилям Джеймс, и с общ метод от реалистичната феноменология, имитираща Едмунд Хусерл, която служи както на протоекзистенциалма му (преди появата на Мартин Хайдегер) и реалистичния му историцизъм, който е сравняван с Вилхелм Дилтай и Бенедето Кроче."

Биография[редактиране | edit source]

Роден е на 9 май 1883 година в семейството на представители на либералната буржоазия. Семейството на неговата майка притежава и издава мадридския всекидневник "El Imparcial". Баща му — дон Хосе Ортега-и-Муниля е журналист и редактор в същия вестник. Първите му уроци са в Мадрид, като негови учители са дон Мигел Мартинес и дон Хосе дел Рио Лабандера. Знанията, които получава в йезуитския колеж "Miraflores del Palo", в Малага по-късно оказват сериозно влияние върху цялостното му творчество. Завършва през 1897 г. и започва да учи за кратко в Университета в Мадрид. През 1905 г. отива в Германия, за да продължи образованието си, и посещава университетите в Лайпциг, Берлин и Марбург. През 1914 пише първата си книга — „Размисли за дон Кихот“. През 1916 год. е съосновател на всекидневника "El sol" („Слънцето“). През 1934 г. публикува книгата „По повод на Галилей“ ("En torno а Galileo"), а през 1935 г. — „Историята като система“.

Той е сред най-блестящите изследователи на същността и еволюцията на европейската идея, известен доскоро у нас предимно с фундаменталния си труд „Бунтът на масите“. Великолепният сборник от статии и лекции „Мисли за Европа“, писани през различни периоди от първата половина на ХХ-ти век, оформя едно напълно завършено и изключително съвременно, дори и днес, виждане за развитието и възможностите пред Стария континент.

Библиография[редактиране | edit source]

  • Темата на нашето време. С., Панорама, 2002.
  • По повод на Галилей. Схема на кризите. С., Рива, 2004.
  • Размишления върху Дон Кихот. С., Прозорец, 2003.
  • Изследвания върху любовта. Велико Търново, Фабер, 2005.
  • Безгръбначна Испания. Нахвърлени мисли за историята. С., Рива, 2010.
  • Фантазиращото животно, Изд. Изток-Запад, 2014 - (съдържа есетата - Размишления за техниката, Историята като система, Идеи и вярвания)
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за