Хостел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Хостел е обект за туристическо настаняване - бюджетно ориентиран, предимно за социализиране на младежи и пътешественици, където гостите могат да наемат легло, обикновено двуетажно, в общежитието и ползват общ санитарен възел, а понякога и всекидневна, туристическа кухня, индивидуално шкафче, информационно обслужване, градина, библиотека, ТВ и игрална зала. Стаите и санитарните възли често са смесени или еднополови - например стаи само за жени, въпреки че самостоятелни стаи със санитарен възел също могат да бъдат на разположение. Често се предлагат и фамилни стаи - с голямо двойно легло и двуетажни легла със или без санитарен възел. Хостелите може да включат и закуска, вечеря, ястия по поръчка или просто кафе, чай и мляко,ползване на пералня или велосипед, туристически турове или забавления в цената. Предявяват се по-високи изисквания към личната хигиена и култура за споделено ползване на услугите от обитателите. При определена по-силна миризма, нечисти дрехи, хъркане или навлизане в личното пространство престоят може да не е желателен. Всеки хостел има и вътрешни правила за туристите - от колко е настаняването, до колко може да се стои, какво как и кога може да се ползва, кога е закуската и т.н. Хостелите са като цяло по-евтини, както за операторите така и за обитателите; много от тях имат дългосрочно пребиваващи, които те използват като рецепция,служители или помощници в домакинство (персонал) в замяна на безплатно настаняване.Повечето обаче са предмет на управление от семейни двойки и професионални служители. Биват Малки Хостели - под 50 легла , Големи над 50 легла и достигащи до над 1000 легла. Към някои общежития има и допълнителни апартаменти, намиращи се до 500м от основното място.

Някои хостели имат ограничения като например - 
работят само с младежи до 28 или 35 години; 
лица над определена възраст се настаняват само в самостоятелни стаи; 
само с международни туристи или само за местни лица;
само с лица от определен пол;
не допускат лица от същия регион/град;
работят сезонно или само в интервала от 17 часа до 10 часа на следващия ден;
не допускат настаняване или влизане след 24 часа;
ограничен е срока на престой до 7 или 30 дни и др.

История Първият Хостел е открит в Германия в далечната 1912г от Ричард Ширман. Старинният замък Алтена е превърнат в място за настаняване на младежи.Младежите e трябвaло, доколкото е възможно, да извършват домакинска работа , с цел да се намалят разходите и да изградят характер, както и да са физически активни на открито. Поради това, много хостели са били затворени по време на средната част на деня. Много малко хостели все още изискват участие в домакинската работа, освен измиване след самообслужване с храна или са затворени през деня и след вечерния час.

Видове

  • Градски - Това са Хостели най-вече в големите градове и предлагат обслужване на туристите
  • Приключенски - Намират се на екзотични места
  • Морски - Намират се в морски курорти
  • Еко - Поддържат високи стандарти за енергоспестяване и рециклиране, използват екологични материали и миещи средства, предлагат често и биохрана
  • Студентски - Намират се в университетски градчета или в близост до университети
  • Парти - Много често се използват за празднуване на рожденни дни, ергенски и момински партита, за запознанства на самотно пътуващи с други такива

Разлика с хотела

1.Хостели са склонни да бъдат бюджетно ориентирани;с цени  значително по-ниски;
имат и програми за споделяне на книги, DVD-та и други елементи.
2.Подходящи за тези, които предпочитат неформална среда на живот и общуване.
3.За тези, които предпочитат да общуват с връстниците си гости,
4.Общежитието има много по-социален характер.
5.Хостели обикновено са на самообслужване.
6.Хостели обикновено са по-"приключенския туризъм", ориентирани към "свободното пътуване" с привличането на по-млади, по-смели туристи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]