Животворен кръст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Християнски кръст)
Свети кръст пренасочва насам. За манастира в Португалия вижте Свети кръст (Коимбра).
Света Елена с животворящия кръст
Кръстът Господен в центъра на Вселената

Животворният кръст (гр. ὁ ζῳοποιὸς σταυρός), срещан още и като Дърво на живота, Кръст на истината и Кръст Господен, е кръстът, на който според християнството е разпнат Христос.

Животворният кръст е символ на победата на Христос над Сатаната и е главна християнска реликва всред оръдията на страстта.

Апокрифи, значение и изображения[редактиране | редактиране на кода]

Още след разпъването на Христос възниква апокрифна литература за събитието, като целия цикъл от легенди за дървото на живота възниква в Палестина, докато императрицата-майка Елена не открива кръста в 326 г. в Йерусалим, заедно с четирите гвоздея с които Исус е бил прикован към него, заедно с табелата с абревиатурата INRI от кръста. Кръстът заменя като символ рибата на ранните християни, превръщайки се през средновековието в най-изобразявания символ в света. Християнството се налага за официална (държавна) религия (а Константинопол за столица на Римската империя) и постепенно в целия средновековен свят без Персия, Индия и Китай. По време на последната персийско-византийска война 602-628, император Ираклий връща от Ктезифон християнските реликви, сред които е и тази.

Форма, легенди и откриване[редактиране | редактиране на кода]

За формата на животворния кръст в схоластиката съществуват спорове, но се приема, че той е класическия, въпреки че, разпятията през античността са се изпълнявали на различни по форма дървени конструкции.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Животворящий Крест“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​