Христо Кючуков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Проф. д.п.н. Христо Кючуков е български педагог и филолог от цигански произход.

През 1990 г. се дипломира като бакалавър по "Начална училищна педагогика и руски език" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", след което завършва две магистърски степени: по начална училищна педагогика (1991 г.) и по психолингвистика (1992 г.) в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Учи една учебна година лингвистика в университета в Стокхолм (1992-1993 г.). През 1995 г. защитава докторска степен по психолингвистика в университета в Амстердам, след което защитава докторска дисертация по педагогика (1998 г.) и трета дисертация за степента "доктор на педагогическите науки" (2002) в България.

Работил е като експерт по ромски език в българското просветно министерство. Близо две години работи във фондация "Отворено общество" в Будапеща. Преподава една учебна година в университета в Сан Франциско, САЩ, и пет години във варненския Департамент за повишаване квалификацията на учителите. От 2003 г. до 2008 г. е преподавател във Великотърновския университет по ромски език и култура. От 2008 до 2012 г. преподава ромски език в университета "Св. Константин Философ", гр. Нитра, Словакия.

От 2013 г. е член-кореспондент на Международната академия на науките по педагогическо образование (МАНПО) Москва, Русия. В момента е преподавател по ромски език към университета "Св. Елизабета" в Братислава, гост-професор по турска диалектология към Свободния университет в Берлин и гост-професор по образователни права на ромските деца към колежа Белойт, Уисконсин, САЩ. Нещатетен научен сътрудник по ромски език към Украинската академия на науките.

Научните му интереси са свързани с билингвизма, детската реч, психолингвистиката и социолингвистиката, ромския и турския език.

Има издадени 27 монографии, пет от които на английски език. Има над 400 публикации. Автор е на две детски книжки, отпечатани в САЩ.

Главен редактор на списание "International Journal of Romani Language and Culture" и на серията "Yearbook of Psycholinguistics", които се издават в Германия. Живее и работи в Берлин.

От 1984 година е агент на Държавна сигурност.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Решение №230 от 16.06.2011 г.. // Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 2011. Посетен на 16 юни 2011.

[1]