Христо Явашев - Кристо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Христо Явашев)
Направо към: навигация, търсене
Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод
български художник
Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод 
Роден: 13 юни 1935 г. (79 г.)

Христо Владимиров Явашев (известен като "Кристо") е български художник, роден в Габрово, който създава пространствени художествени инсталации. Неговите работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му, Цвета Димитрова (по баща) е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

От 1953 учи в Художествената академия. През 1957 емигрира. Използва опаковането като художествен похват. Опаковал е моста Пон Ньоф в Париж, Райхстага в Берлин и др. С все по-мащабни творби, и не само опаковки, изкуството му се категоризира като Environmental Art, изкуство на средата. Всичките му работи съществуват временно, невъзможно е да се запазят - с което са сродни с "пърформанс артс". Произведенията му не са обект на продажба; не се представляват от агенции и не са свързани с дарения, подкрепи, реклами, доброволци. Приходи няма и от продажба на плакати, на автографи, на сувенири, на книги или филми. Доходите му са единствено от скиците и подготвителните чертежи за негови работи, които се ценят и се продават на високи цени.

Работи съвместно със съпругата си, французойката Жан-Клод (родена Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден. Тя умира от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 година. "Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство" е едно прочуто нейно изказване.

През 1968 участва в „Документа IV“.

Christo by Erling Mandelmann.jpg

Почетни звания и награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]

След кончината на Жан-Клод

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Интервюта[редактиране | редактиране на кода]

Писмени интервюта

Телевизионни интервюта

Галерия[редактиране | редактиране на кода]