Хрищени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хрищени
Общи данни
Население1966 души[1] (15 март 2024 г.)
56,3 души/km²
Землище34,895 km²
Надм. височина266 m
Пощ. код6050
Тел. код04126
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ77476
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров
(ГЕРБ; 7 ноември 2011)
Кметство
   кмет
Хрищени
Радка Желева
(независим)

Хрищени е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.


География[редактиране | редактиране на кода]

Хрищени се намира в подножието на Средна гора. Селото е разположено на 7 км североизточно от град Стара Загора. Землището на село Хрищени обхваща площ от 24000 дка. Граничи на север със село Люляк, на изток със село Колена, на юг със село Калитиново и на запад с град Стара Загора. Теренът му е разнообразен. Северната част е планинска, а южната – равнинна. Според последното преброяване населението на село Хрищени наброява над 2000 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е кръстено на Хрищян войвода, който се е родил и живял там. Жителите почели паметта му, като кръстили селото на него.

Село Хрищени е най-голямото село в община Стара Загора. Първите заселници били славяни, които възприели християнството и от там идва името ХРИЩЕНИ /от християни в множествено число/. В село Хрищени с течение на годините са изградени множество сгради, които допринасят за обществения и културен живот на селото, като: кметство, читалище, основно училище, детска градина, земеделска кооперация, здравна служба, бензиностанция, както и много магазини, цехове за производство на гъби, ядки, рози и други, които отвориха работни места за голям брой местни жители. От години няма текучество към града и селото се разраства. Хората са активни по отношение на културния живот, заинтересовани за съхраняване и опазване на историческите паметници, парковете и с нужната отговорност и почит се отнасят към тях.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В средата на всеки месец ноември има събор на центъра на селото по случай Празника на Райската Ябълка.

На 6 май е съборът на селото – Гергьовден.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]