Хълцане на Уинстън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на Йордания и съседките ѝ. Голямата триъгълна земя в Саудитска Арабия, която сочи към Мъртво море е известна като „Хълцането на Уинстън“.

Хълцането на Уинстън е хумористичното название на рязко вдлъбнатата част на източната граница на Йордания със Саудитска Арабия, правейки границата зигзагообразна. Тази форма най-вероятно е създадена през 1921 г., когато Уинстън Чърчил начертава границата на британския протекторат Трансйордания, предплагаемо след „особено течен обяд“. Легендата е създадена, когато самият Чърчил се хвалил в по-късните си години, че е създал Йордания „с един замах на химикалката един неделен следобед в Кайро“. Въпреки това, предполагаемата роля на алкохола в установяването границите на Йордания, както и отговорността на Чърчил за това остават апокрифни.

Въпреки че съвременната граница е резултат от по-късен териториален обмен между двете страни, общият „ъгъл на хълцане“ остава сходен, а местоположението на върха остава същото.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Winston's Hiccup в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​