Царевец (Област Велико Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Царевец.

Царевец
България
Red pog.png
Царевец
Област Велико Търново
Red pog.png
Царевец
Общи данни
Население 1 209 (ГРАО, 2014-09-15)*
Надм. височина 50-90 m
Пощ. код 5282
Тел. код 06329
МПС код ВТ (Вт)
ЕКАТТЕ 78121
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Свищов
Станислав Благов
(СДС, ДСБ, ОЗ, …)
Кметство
   - кмет
Царевец
Генчо Генчев
(независим)

Царевец е село в Северна България. То се намира в община Свищов, Област Велико Търново.

География[редактиране | edit source]

Царевец е село в Северна България. Намира се в община Свищов,област Велико Търново. Селото се намира на 194.11 км от столицата София. Климатът е умерен. Средната януарска температура е 2 градуса,а през юли 24,5 градуса. Освен почвеното богатство за развитието на селското стопанство от значение са климатичните и водните ресурси. В изследваната територия са характерни условията на умерено-климатичния пояс, което благоприятства развитието на всички растения с относително по-малка топлолюбивост. Това е характерно за зърнените, зеленчуковите култури, слънчогледа, захарното цвекло, лозата и др.

Селоцаревец.jpg
изглед

В селото има места подходящи за отдих и туризъм.

Почви[редактиране | edit source]

За развитието на земеделието от особено голямо значение е почвеното богатство. Преобладават карбонатни черноземни, по-малко ливадни черноземни, алувиално-ливадни и други почви. Почвите са богати на хранителни вещества и при съответните агротехнически мероприятия дават богата реколта. На места обаче черноземите са с деградирала структура. Значителна част от обработваемата земя в общината е подходяща за отглеждането на зърнени и зеленчукови култури, лозя, захарно цвекло и др. Релефът има слабо хълмист,но преди всичко равнинен характер.

История[редактиране | edit source]

В близост до селото има много на брой могили и останки от тракийския период.Друг интересен факт е,че селото е богато на подпочвени води и на негова площ се намират около 12 чешми.Като село съществува от около 17 век. Наскоро селото бе официално провъзгласено за Първото освободено от османско робство село в България по инициатива на кмета Генчо Генчев. В центъра на Царевец бе издигнат и паметник в памет на загиналите воини в Руско-турската освободителна война.

Религии[редактиране | edit source]

Православно християнство


Редовни събития[редактиране | edit source]

  • Събор - последната събота на месец октомври.

На всеки един голям празник се провеждат редовни културни мероприятия в читалище "Светлина - Царевец 1927" с.Царевец. В с.Царевец често гостуват известни изпълнители на народни песни. 'Царевски Вести' е вестник,който е лично творчество на ученици от с.Царевец,в него може да намерите полезна информация,новини отразяващи културни мероприятия и събития.

  • Национален Фолклорен Фестивал "Фолклорен Извор" - с. Царевец - През 2011 за пръв път се проведе фолклорен фестивал с конкурсен характер "Фолклорен извор". Организиран от кмета на селото Генчо Генчев, земеделската кооперация "Изгрев - 93" и Община Свищов, фестивалът прие на сцената си над 3000 участници още с първото си издание. Освен на сцената, жителите и гостите на с. Царевец можеха да се насладят на празничното настроение под шатрите и сред сергиите на центъра на селото, които са характерни за Събора. Престижно жури оценява изпълнителите от цялата страна, а наградният фонд от 5000 лв. привлече множество състави от България и дори Македония.

Външни препратки[редактиране | edit source]