Цар: Тежестта на короната

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цар: Тежестта на короната
Информация
Производител Haemimont Games
Издател PAN Interactive
Издадена на 1999 г. България, 2000 г. Европа и САЩ
Жанр стратегия в реално време
Режим на игра самостоятелна игра и мултиплейър
Платформа Microsoft Windows
Носител CD (1)
Игрови контролер клавиатура, мишка
Други части няма

Цар: Тежестта на короната е компютърна игра в жанра стратегия в реално време. Създадена е от българската фирма "Haemimont Games". Премиерата и е на 30 септември 1999 г. Сочи се като първата професионално направена българска компютърна игра. Разпространява се сравнително успешно, включително и извън територията на България. Преведена е на английски, френски, немски, италиански, испански, руски, полски и др. Английското и наименование е "Tzar: The Burden of the Crown". В Русия е известна под името "С огън и меч" ("Огнем и мечом").

Създатели[редактиране | edit source]

  • Дизайнер на играта: Веселин Ханджиев
  • Главен художник: Росен Манчев
  • Главен програмист: Панайот Яназов
  • Програмисти: Михаил Пейков, Александър Александров, Юлиян Манолов, Олег Златарски, Веселин Ханджиев
  • Програмист на редактора за карти и кампании: Красимир Туевски
  • Кампания и карти: Светослав Александров
  • Музика: Кирил Петрушев, Димитър Събев

Сюжет[редактиране | edit source]

След продължителна и ожесточена съпротива царството Каена пада под властта на владетеля Борг. Цар Роан загива в битка с враговете а невръстният му син Сартор е отгледан от селяни. Вече отраснал, той трябва да оглави борбата срещу силите на злото. Ще му помагат магьосникът Гирон, остатъците от почетната гвардия на цар Роан и селяните.

Впоследствие играчите могат да създават нови кампании с оригинални сюжети. С помощта на редактора за карти могат да бъдат проектирани неограничени по брой и разнообразие карти на терените.

Особености[редактиране | edit source]

"Цар" е замислена като стратегия в реално време. Притежава елементи на жанра РПГ (RPG). В "Мрежата" (глобална или локална) в една кампания могат да участват до 8 играчи. Има опция за самостоятелна игра. Разполага с 20 нива и възможност за създаване на нови. Поддържа три степени на сложност: лека, средна и тежка. Играчът може да избира между няколко вида разположения на менютата. Съществува възможност за контрол на метеорологичното време. В "Цар" има три раси: европейци, азиатци и араби, всяка със свой характеристики. От особено значение за напредъка в играта е правилното управление на материалните и човешки ресурси. Ресурсите са 5 вида - храна, дърво, камък, злато, мана. Храната се добива чрез копане на ниви, доене на крави (или използването им за месо) и риболов. Дървото се добива чрез сечене на дърва. За добива на камък и злато трябват съответните мини. Относно маната - всеки магьосник и месия има своя и след като е използвано се възстановява от самосебе си. Сгради Основни сгради са къщите, чифлиците, ковачниците, работилниците, казармите, конюшните, кулите, стените, портите, странноприемниците. Къщите увеличават максималната популация. Зелечнчуците, месото и млякото добити от селяните се отнасят в чифлиците. В ковачниците се развиват технологии, които дават вазможност за създаване на нови видове войски или за подсилването им; в работилниците се правят бойни машини. Повечето човешки военни единици се произвеждат в казармите. С построяването на конюшня става възможно обучаването на конници. Кулите обстрелват враговете в обсега им. В странноприемниците се разменят ресурси при съотношение 10 към 1. По-късно там може да се взима заем, да се залагат ресурси, да се наемат войски и герои. Край водните басейни могат да се строят пристанища. В тях могат да се строят кораби и рибарски лодки; там се отнася наловената риба. По-висшите сгради се наричат гилдии. Най-важната сграда е дворецът. Там се обучават селяни и шпиони(при азиатците нинджи). Друга важна сграда е Катедралата (при арабите Велика джамия, при азиатците - Шао лин) Там се развиват различни технологии или се обучават войски, свързани сразличните религии. Правят възможно построяването но църкви, джамии и манастири. В изброените сгради се обучават свещеници. Гилдията на търговците прави възможно построяването на пазирище и се развиват много важни технологии. Във военната академия се развиват технологии свързани с войските. Голямо значение има магьосническата кула. Оттам се обучават магьосници. При развитие на разни технологии те на свой ред могат да призовават дракони, джинове, великани.

Качества и недостатъци[редактиране | edit source]

Обикновено играта е обвинявана в подражателство спрямо "Warcraft" и "Age of Empires II", както и в не дотам качествена графика. На това почитателите и отвръщат, че "Цар" притежава оригинален замисъл а визията и не отстъпва на споменатите игри. Особено ценени са възможностите на играта за проява на стратегическо мислене, заради което могат да и бъдат простени немалкото бъгове.

Системни изисквания[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]