Цветана Манева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цветана Манева
българска театрална и киноактриса
Роден: 30 януари 1944 г. (1944-01-30) (70 г.)
Пловдив, България
Народен представител в:

VII НС   VIII НС   IX НС   [1]

Проф. Цветана Георгиева Манева е българска театрална и киноактриса. Председател е на Съюза на артистите в България от 1986 до 1989 година. Почетен професор на Нов български университет (2003).[2]

Биография[редактиране | edit source]

Родена е в семейството на известния пловдивски драматичен артист Георги Манев. През 1966 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш.

Кариерата ѝ започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г., когато се присъединява към трупата на Театър „Сълза и смях“. Участва в постановки и на Театър 199.

Има множество роли в театъра: в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и др., но е по-позната с ролите си в киното: играла е в над 50 български филма.

Преди промените през 1989 г. Манева е била народна представителка в 7-мо и 8-мо народно събрание; била е член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 г. е удостоена със званието „народна артистка“. Хабилитиран професор.

През 2004 г. получава орден „Стара планина“ за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино и по повод 60 години от рождението ѝ. През същата година, Манева е удостоена и със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“.

Филмови роли[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Биография на сайта на САБ
  2. Почетни професори на Нов български университет на сайта на НБУ

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за