Център (Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Център (Варна)
— квартал —
Варненската катедрала Св. Богородица
Варненската катедрала Св. Богородица
България
Red pog.png
Център (Варна)
Варна
Red pog.png
Център (Варна)
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна

Центърът на Варна се намира в южната част на града. Гръцката махала според историците е най-старата част на града. Историческият център е на юг от булевард "Христо Ботев" и неговото продължение булевард "Мария Луиза". След Освобождението там преобладават дървени къщи до три етажа, но в началото на ХХ век градът е напълно реконструиран, като новият му вид е образец на големите европейски градове от Западна Европа с красиви сгради и инфраструктура. През същия период е построен и театърът в неговата елегантна сграда. Проектът за оперна сграда не е осъществен поради липса на средства.

През 20-те години градът е достигнал днешните централни гробища. Днес целият център е приел границите на тогавашния град - дълъг около 5 километра и широк около 2.В тези очертания живеят около 95 253 души. През него минават множество пътни артерии, пешеходни улици и булеварди. Булевард "Княз Борис I" е най-известната пешеходна улица. На нея са разположени най-скъпите бутици в града. Според брокери тя е втората най-скъпа улица в България след софийския булевард "Витоша".

В центъра на Варна се намират повечето държавни и общински институции, двата най-големи културни центрове в източната част на страната - Фестивалният и конгресен център и Дворецът на културата и спорта; три от петте университета в града, както и много училища, здравни заведения, музеи, галерии, културни и информационни центрове.