Цизалпийска Галия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цизалпийска Галия
Gallia Cisalpina
Римска провинция
81 пр.н.е — 42 пр.н.е  

Герб


Местоположение на Цизалпийска Галия

Континент Европа
Официален език латински
 - Неофициални галски
Държавен глава
  Римски сенат
   - Проконсул
Предшественик
Наследник
Бои (народност)
Кеномани
Инсубри
Сенони
Таврини
Италия (римска провинция)
Днес част от Флаг на Италия Италия
редактиране

Цизалпийска (Отсамалпийска) Галия (лат. Gallia Cisalpina, Gallia Citerior, Gallia Togata) е краткотрайно просъществувала сенатска провинция на Римската република, заемаща територия по долината на река По в днешна северна Италия. Обхваща тази част от Галия, която се намира на Апенинския полуостров и е отделена от останалите галски земи от Алпите.

Южна граница на провинцията е река Рубикон, която Юлий Цезар преминава през 49 пр.н.е. Провинцията е присъединена към Италия през около 43 - 42 пр.н.е. по време на Втория триумвират.

В Цизалпийска Галия е роден Виргилий.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cisalpine Gaul“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.