Чахлъу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Чахлъу.

Чахлъу (Ceahlău)
Когайон, Пионул

Връх Голям Околаш
Местоположение
Чахлъу (Румъния)
Montanya.svg
Чахлъу
Чахлъу на картата на Румъния
Място Флаг на Румъния Румъния, окръг Нямц
Планинска верига Източни Карпати
Географски координати 46°57′18″ с. ш. 25°56′44.52″ и. д. / 46.955° с. ш. 25.9457° и. д.

Чахлъу (на румънски: Ceahlău) е планински масив в североизточната част на Румъния, историческата област Молдова.

На север Чахлъу граничи с долината на река Бистричоара, на юг - с тази на река Биказ, на изток - с тази на река Молдовска Бистрица и на запад - с тези на Бистра, Пинтик и Жидан. Представлява поредица от радиални ридове, високи около 1000 до 1300 м. Най-високата точка на Чахлъу е връх Голям Околаш (1907 м), следван от Тоака (1904 м). Наблизо се намират град Биказ и езерото Изворул Мунтелуй.

Счита се, че планината е била свещена за даките, античното население на Румъния. Днес тя присъства в популярната легенда за Баба Докия, еквивалент на българската Баба Марта. Поради това е известна и като „Румънския Олимп“. В герба на окръг Нямц планата е преставена в долната част на лявата половина (синистер).

Румънският хронист Димитрие Кантемир описва Чахлъу в труда си Descriptio Moldaviae (Описание на Молдова) по следния начин:

Ако стане дума за легенди, тя е известна колкото Олимп, Пинд и Пелий. Намира се в Нямц, недалеч от изворите на Тазлъу и в средата ѝ се издига връх, покрит с вечни снегове, но те са малко, защото върхът все едно се извисява над снежни облаци. От този връх, който се извисява като кула, изтича поток с чиста вода, който шумно тече по стръмните скали. (...) И на върха се различава статуя, висока около 5 лакътя, прилична на старица със стадо от двадесет овце, и там има речни извори. Никой не знае дали статуята е дело на природата или на умел скулптор. Тя няма основи, издигната е направо от скалите.

История[редактиране | edit source]

География[редактиране | edit source]

Биоразнообразие[редактиране | edit source]

Достъп и изкачване[редактиране | edit source]

Туризъм[редактиране | edit source]

Легенди[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]