Ченгене скеле (залив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Защитена местност „Ченгене скеле“
Селището Цингене скела(1903)

Ченгене скеле или Цигански залив е залив в южната част на Бургаския залив на Българското Черноморие. Залива се намира на около 8 км южно от центъра на пристанищния град Бургас. Част от залива е включен през 1995 година в защитената местност Ченгене скеле.

В залива се намира бургаския квартал Крайморие, нефтеното пристанище (пристанище Росенец) и рибарското селище Ченгене скеле.

Име[редактиране | edit source]

Името на залива е наследено от селището Чингане искелеси (също Цингене скела) намирало се в залива през османско време, и което се превежда на български като цигански пристан. Другото име на залива, Цигански залив е превод на турското име, който не се е наложил. Името на селището му е дадено, защото през османско време в този район се е населявал предимно от цигани. Най-старите сведения за селището са от около 1784, когато е от определено като град. Докато селището се е появявало и разширявало предимно през зимата, през 1900те години в залива е изградена карантинната станция на Бургас, малко пристанище и няколко хана и староприемници. Днес селището не е локализирано.

Литература[редактиране | edit source]

  • Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов: История на Бургас. От древността до средата на ХХ век, Печат Тафпринт ООД, Пловдив, 2011, ISBN 978-954-92689-1-1, стр. 298

Външни препратки[редактиране | edit source]