Черна църква (Брашов)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Черна църква
Schwarze Kirche
Brasov Biserica Neagra.jpg
Черна църква (Брашов) (Румъния)
Black pog.svg
Вид на храма катедрала
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Населено място Брашов
Вероизповедание лутеранство
Тип на сградата трикорабна базилика
Архитектурен стил готика
Време на изграждане 14-15 век
Черна църква
Schwarze Kirche
в Общомедия

Черната църква (на немски: Schwarze Kirche; на румънски: Biserica Neagră; на унгарски: Fekete templom), известна и като църква на Света Мария, е лутеранска църква в град Брашов, Румъния. Построена е от трансилванските сакси и е най-голямата постройка в готически стил в страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Новата църква е построена на мястото на по-стара.[1] Точната година на започването на строителството е неизвестна, но се знае, че е между 1383 и 1385 г.[2] Строителните работници са били българи.[3] Легендата разказва, че едно немско момче съобщило на един от строителите, че едната стена е наклонена. Работникът изхвърлил момчето от камбанарията и после зарил трупа му, за да прикрие злодеянието си.[4]

Известно е, че първият свещеник, обслужвал църквата, се е казвал Томас (умрял 1410 г.). Неговият гроб днес се намира в мястото за хора в църквата.[5]

Олтарът, по модела на католическите катедрали в Германия, първоначално е имал една колона и поддържаща арка.[6] Строителството на кораба се проточило по-дълго от очакваното, тъй като нееднократно строежът е спиран за доста дълго време. През 1423 г. папа Мартин V издава индулгенция на работниците за продължаване на работата, но през 1473 г. папа Сикст IV я спира.[7]

Приблизително около 1444 г. са завършени октагоналните колони.[8] На една от тях е изрисуван Янош Хуняди, който е един от дарителите на църквата.

Най-интензивната фаза от строежа е около 1450 г., когато са построени множество порти, една от които е северната „Златна врата“ и прилежащият ѝ Олтар на Светата жертва.[9] Източният портал, построен с пожертвования на крал Матияш Корвин е завършен през 1476 г.[10] Църковното светилище е построено в периода 1500-1515 г.[11]

Сградата предсталява типичен образец на готическата архитектура - трикорабна базилика, чиито кораби са еднакво високи. Такива са църквите в Германия, родината на по-голямата част от архитектите и строителите. Църквата има много общи черти с църквата в Себеш, църквата „Свети Михаил“ в Клуж-Напока[12] и доминиканската църква в Кошице.[13]

Католическият период свършва по време на Реформацията, когато под влияние на проповедите на Йоханес Хонтер по-голямата част от населението на града станали лутерани. Днес църквата е протестантски храм.

Сградата е значително повредена от пожар при навлизанието на австрийските войски по време на Голямата турска война.[14] Поради тогавашния си вид църквата получава названието „черна“. След пожара, през 1689 г. църквата е възстановена с помощта на каменоделци от Данциг (дн. Гданск), които я превръщат в барокова постройка. Тогава оригиналната архитектура е силно изменена според модата от 18 век.[6]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Входът на Черната църква

Черната църква е дълга 89 м и е висока 39 м. Височината на цървата от основата до най-високата точка на единствената камбанария е 65 м. На камбанарията се намира шесттонна камбана, най-голямата в Румъния. Освен това в цървата има орган с 4 000 тръби, направен през 1839 г. от майстор Карл Бухолц и голяма колекция от анадолски килими, дарения от саксонските търговци през Средновековието.

По-голямата част от външния изглед на църквата е създадена от рохък пясъчник, поради което резбите силно са пострадали от времето. Най-старите украси са различни скулптури, сводове и каменни резби, украсяващи многото портали. Най-старата скулптура е тази на свети Йоан Кръстител, намираща се в хоровата част.[15] Други скулптури изобразяват основателя на цървата Томас и небесния покровител на Трансилвания Свети Николай. По-новите скулптури, които изпитват влияние от ренесансовото изкуство, се намират на северната стена. Основната изобразява Исус във Втория храм.[16] Статуите на Исус и Мария украсяват герба на Брашов, обърнат към кметството, и се считат за патрони на града.

Частично разрушена фреска (завършена около 1477 г.) се намира на югоизточния портал на църквата. Създадена е по поръчка на крал Матияш Корвин и жена му Беатрис.[17] Сюжетът ѝ е Рождество Христово.

Църквата е главна забележителност на града и музей, открит за гостите му. Всяка неделя се води евангелистко богослужение на местната немска общност.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Vătăşianu, p.69, 228—229
 2. Vătăşianu, p.228
 3. Heinz Heltmann, Gustav Servatius, Reiseführer Siebenbürgen, Thaur bei Innsbruck 1993, pp. 365.
 4. Балкански, Т.. Окръг Брашов. // Трансилванските (седмиградските) българи. Етнос. Език. Етнонимия. Ономастика. Просопографии. Велико Търново, ИК “Знак ‘94”, 1996. с. 44.
 5. Vătăşianu, p.228-229, 322
 6. а б Vătăşianu, p.229
 7. Vătăşianu, p.230
 8. Vătăşianu, p.230-231
 9. Vătăşianu, p.231
 10. Vătăşianu, p.526
 11. Vătăşianu, p.527
 12. Vătăşianu, p.229-230, 231, 238, 526
 13. Vătăşianu, p.231, 237, 239
 14. Vătăşianu, p.228, 526
 15. Vătăşianu, p.322
 16. Vătăşianu, p.732
 17. Vătăşianu, p.763
 • Virgil Vătăşianu, Istoria artei feudale în ţările romîne, Vol.I, Editura Academiei RPR, Bucharest, 1959.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Чёрная церковь (Брашов)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.