Площад на авиацията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Четвърти километър)
Площад на авиацията
Част от пътния възел на 4-ти километър
Част от пътния възел на 4-ти километър
42.6689° с. ш. 23.368° и. д.
Местоположение в България София
Селище СофияБългария
Улици„Цариградско шосе“,
„Асен Йорданов“,
„Г. М. Димитров“
ОбектиПаметник на авиацията и ВВС,
военен хотел
Площад на авиацията в Общомедия
Паметна плоча пред паметника с надпис „площад Авиационен
Военният хотел край площада

Площадът на авиацията, също площад Авиационен, по-известен като (кръстовище) 4-ти километър (по отстоянието му от центъра на града), е кръгов площад в София.

Наименованието „4-ти километър“ се използва за ориентиране и за съседните части на кварталите „Гео Милев“, „Изток“, ж.к. Мусагеница и военния комплекс преди Полигона.

Пътен възел[редактиране | редактиране на кода]

Включва пътния възел при пресичането на бул. „Цариградско шосе“ (простиращ се в направление северозапад-югоизток) с булевардите „Асен Йорданов“ (североизточно) и „Г. М. Димитров“ (югозападно).

Формата на възела е комбинация на стандартен тип „диамант“ с кръгово движение на второстепенните направления. Главното направление („Цариградско шосе“) преминава по мост с предварително напрегната стоманобетонна конструкция.

Обекти в района[редактиране | редактиране на кода]

Военен комплекс[редактиране | редактиране на кода]

Източно от пътния възел на 4-ти километър по протежение на „Цариградско шосе“ се намира комплекс от сгради на Министерството на отбраната. Там се помещават служби на Генералния щаб на Българската армия, главните щабове на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, Институтът за перспективни изследвания за отбрана.

Край площада се извисява военен хотел. Съвсем близо са разположени сгради на Военновъздушните сили, откъдето идва името на площада. Край площада, при североизточната спирка в началото на бул. „Асен Йорданов“, е издигнат Паметник на авиацията и военновъздушните сили.

От северозападната страна на бул. „Асен Йорданов“ (срещу военния комплекс) има закрита фабрика край кръстовището и после военни спортни обекти, включително най-новата спортна зала в града „Арена Армеец“.

УСБАЛНП[редактиране | редактиране на кода]

Западно от пътния възел се намират комплексът на Университетската специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум“ (УСБАЛНП). Той включва 3 психиатрични и 3 неврологични клиники, както и клиника по съдебна психиатрия и психология и консултативно-диагностичен блок[1].

УСБАЛНП е сред първите и най-голямата психиатрична болница в страната. В разговорния български език изразите „4-ти километър“, „от Раднево“ и „от Карлуково“ намекват за местата, в които има психиатрични клиники или такива за душевноболни. Типична употреба: „Тоя да не е избягал от 4-ти километър?“. Обикновено се споменава това място, което е познато на говорещия, софиянци например ползват „4-ти километър“, в Югоизточна България – „Раднево“.

БАН и СУ[редактиране | редактиране на кода]

Северно от възела на 4-ти километър е разположен най-големият комплекс от сгради на Българската академия на науките. Там се намират следните звена на БАН:

В същия комплекс се намират сградите на Философския и Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

При Площада на авиацията са изградени 2 спирки (североизточна и югозападна) на масовия градски транспорт, където спират автобуси и тролейбуси, чиито маршрути водят към центъра на града и близките квартали:

Зала „Армеец“ с Паметника на авиацията и ВВС
  • автобусни линии: 1, 3, 5, 6, 84, 184, 280, 305 и 306;
  • тролейбусни линии: 4, 5, 8 и 11.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]