Потребител:Човешки ресурси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Човешки ресурси)
Направо към: навигация, търсене

Човешки ресурси, съкратено ЧР, е термин, използван да опише персонала - хората (служителите), които обхващат работната сила на дадена организация, както и в икономика на труда, например за бизнес сектори или цели държави.

„Човешки ресурси“ е също името на функцията в организация, която е натоварена с общата отговорност за прилагането на стратегиите и политиките, свързани с управлението на хора. Тази функция често е наименувана HR, произнасяно „ейч ар“ (дословен превод от английското human resources, човешки ресурси).

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

В българския език терминът „човешки ресурси“ е относително нов, като преди това е използван предимно неговият аналог "управление на персонала"[1], този термин е познат и на английски във вида personnel management, който обаче постепенно отпада от употреба през 70те [2].

Други въпроси[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки всекидневната им употреба термини като "човешки ресурси" и "човешки капитал" продължават да бъдат възприемани негативно и могат да се смятат за обидни. Те създават впечатлението, че хората са само "ресурси" и „капитал“, каквито са машините и превозните средства, въпреки уверенията в обратното.

Съвременният анализ набляга на това, че хората не са "ресурси" или „капитал“, а са креативни социални същества в дадено предприятие.

Етично управление[редактиране | редактиране на кода]

В много тесен контекст на корпоративното управление на "човешките ресурси" има натиск и желание да се рефлектира и изисква различие на работното място, което оглася различието на основа глобални клиенти. Подобни програми изискват чужд език, както и културни умения, изобретателност, хумор и внимателно слушане. Това показва обща промяна във вижданията за служителите с разбирането, че хората допринасят за предприятието повече от "работата" сама по себе си, тоест те внасят техния характер, етика, креативност, социални връзки и в някои случаи домашни любимци и деца, като по този начин променят характеристиките на работното място. Терминът корпоративна култура е използван, за да характеризира подобни процеси на организационно ниво.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Управление на персонала с човешки облик?, Кариери - сайт на „Икономедия“, 13 май 2011
  2. ((en)) Olive Lundy, Alan Cowling, Strategic Human Resource Management (глава Personnel management - a function in decline?), Routledge, 1996, стр. 48
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Human resources“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]