Чудомир Начев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чудомир Начев
български лекар
Роден
Починал
23 август 2005 г. (69 г.)
Медицина
Областкардиология, вътрешни болести
Работил вУМБАЛ „Света Анна“

Чудомир Кирилов Начев е български лекар. Професор (от 1990) и академик (от 2003). Водещ специалист в областта на вътрешните болести и кардиологията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 февруари 1936 г. в София. Завършва ВМИ – София и специализира във Великобритания, Виена, Дюселдорф и Париж. Член е на Кралския колеж на лекарите във Великобритания, както и на редица други престижни международни организации. Бивш директор е на Културния център „Витгещайн“ във Виена.

Ръководи Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести при Медицински университет – София, след напускането на която завежда клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна“. Създава 14 лекарствени препарата. Разработва основно проблеми на хипертензиологията, патобиохимията и в частност функцията на металотионеиновите белтъци, епидемиологията на сърдечносъдовите болести, неврокардиологията и др. Изключително добър лектор.

Основава Българската лига по хипертония през 1992 г. и е неин председател до 2005 г. [1]

Основава Българската национална академия по медицина. В качеството си на неин президент в 1992 – 2003 години създава и ръководи над 100 съботни симпозиуми, обхващащи различни области на медицината. Симпозиумите се провеждат съвместно с БАН и с Българската лига по хипертония. По този начин е една от движещите сили на продължаващото медицинско образование в България.

Академик Начев почива през 2005 г. На следната 2006 е награден посмъртно с орден „Стара планина“.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На Чудомир Начев е наречена улица в квартал „Кръстова вада“ в София (Карта).

Източници[редактиране | редактиране на кода]