Чуриловски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за манастира в България. За манастира в Костурско, Гърция вижте Чуриловски манастир (Гърция).

Чуриловски манастир
Чуриловският манастир
Чуриловският манастир
Карта
Местоположение в Чурилово
Вид на храмаправославен манастир
Страна България
Населено мястоЧурилово
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияНеврокопска
Архиерейско наместничествоПетричко
ИзгражданеXIV век
Статутпериодично действащ, без монаси
Чуриловски манастир в Общомедия

Чуриловският манастир „Свети Георги“ (наричан понякога Игуменски или Геговски манастир) е български православен манастир, част от архиерейско наместничество Петрич на Неврокопска епархия на Българска православна църква, посветен на Свети Георги.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е разположен в южните склонове на планината Огражден в землището на село Чурилово. Намира се на 28 km от град Петрич и на 2 km от село Гега.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че манастирът е основан през XIV век. Възобновен в 1858 година. В Държавен архив – Благоевград се съхранява ферманът за „разширяването и построяването“ на църквата „Свети Георги“, издаден на 5 април 1857 година от султан Абдул Меджид.[1] За изграждането на манастира се черпят сведения от съществуващите строителни надписи. В два от тях се посочва, че на 10 март 1858 година е станало обновяването на църквата, а в третия – че през 1890 година е построена камбанарията. Текстовете сочат, че на мястото на църквата е съществувал по-стар храм. Посочени са имената на настоятелите и ктиторите.

Стенописи от притвора на манастирската църква
Ктиторски надпис от 1858 година

Според старо предание, строителството на манастира е започнало през 1848 година. Строителите и зографите са неизвестни, но са представители на Дебърската школа.[2]

В него първоначално е разкрито обществено килийно училище, което по-късно е преустроено в новобългарско. Манастирът е свързан с революционните борби на местното българско население.

Манастирските имоти, чиято площ е около 10 декара са съставени от сградата на старото килийното училище в което са запазени две класни стаи, трапезария и магерница, храмовата сграда, камбанария, касапница, дворове, поляни и овощни градини.

В миналото манастирът и училището са обслужвали духовните нужди на населението от дванадесетте махали на някогашното село Игуменец. Неговата роля при формирането на тази селищна агломерация е безспорна. Това личи и от името на селището.[3]

Католикон[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Георги“ е трикорабна псевдобазилика с открит притвор от запад и открити навеси от север и юг. Представлява масивна каменна сграда с размери 24 метра дължина и 12 метра ширина. По начин на градеж, а също и по планова схема, напомня църквата „Свети Димитър“ в село Тешово. Майсторите са вероятно от западните краища на българските земи, добри каменоделци и зидари.[4] Интерес представлява съхранената стенописна украса, която не е датирана и особено сцените със сюжети от „Страшният съд“ и „Митарствата на душата“, изписани в открития притвор. Църквата е обявена за паметник на културата от национално значение.

Храмови празници[редактиране | редактиране на кода]

Десетки миряни се събират в обителта три пъти в годината – на храмовия празник Гергьовден, на Петровден и на Рождество Богородично.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Държавна агенция „Архиви“. Благоевград. Уникални и особено ценни документи.
  2. Даутов, Николай. Игуменският (Чуриловски, Геговски) манастир // Български турист (14). 12 юни 2009. Посетен на 13 декември 2020 г.
  3. Цветков, Борис. Селищната мрежа в долината на Средна Струма през Средновековието, IX – XVIII век, София, 2002, стр. 71.
  4. Църква „Св. Георги“ – Чуриловския (Геганския) манастир. – В: Православни храмове в България Архив на оригинала от 2013-11-01 в Wayback Machine..