Чхосан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чхосан
[[image:Открито зацикляне на шаблон: Шаблон:ПК|250px|Чхосан (Открито зацикляне на шаблон: Шаблон:ПК)]]<div style="font-size:88%;line-height:1.2em;position:absolute;z-index:2;left:Грешка в записа: Неразпозната дума "strong"%;top:Грешка в записа: Неочакван оператор <%">
Red pog.png
Чхосан
Провинция Чаган
Надм. височина 156 m
Население (1990) 33 600 души

Чхосан (правопис по системата на Маккюн-Райшауер Ch'osan) е кун (община) на територията на провинция Чаган, Северна Корея. Намира се на границата с Китай. Чхосан включва един град (уп) със същото име и 18 села (ри). Площта на общината е 550 кв. км, гъстотата на населението е 61 души/кв. км. Най-високият връх е Намхетесан (1079 метра).

Климатът е континентален, с горещи лета и студени зими. Най-високата температура, измерена в Северна Корея - 41 градуса по Целзий, е регистрирана на територията на общината през юли 1961 година.

Около 20% от земята е обработваема, което е предпоставка за благоприятно развитие на земеделието. Основната дейност в областта на животновъдството е пчеларството. Обширните гори допринасят за развитието на икономиката чрез дървообработване.

През 1991 година в община Чхосан е открита гробница от комплекса на Когурьо.