Шаблон:Африка Начало

от Уикипедия, свободната енциклопедия

по и по население континент в света след Азия. Със своята площ от около 30 221 532 км2 (включително площта на островите), тя заема 6,00% от повърхността и 20,3% от сушата на Земята, а нейните 1 милиард обитатели представляват 14,8% от населението на света.

Континентът е разделен почти наравно от Екватора, а бреговете му се мият от Средиземно море на север, [[ се от южните до северните умерено климатични зони. Като се изключи спорната територия Западна Сахара, в Африка има общо 53 страни, включително и островни държави като Мадагаскар, Кабо Верде и други.

Африка, или по-специално Източна Африка, се разглежда от научната общност като прародината на човешкия род, като за това засвидетелстват откритите скелети на хоминиди като австралопитек, Хомо Еректус, Хомо Хабилис, Хомо Ергастер и други. Поради това Източна Африка понякога е наричана "Люлката на живота".

Континентът е дом на хиляди разнообразни етнически групи и стотици култури, чиито уникални традиции са останали непокътнати въпреки хроничната политическа нестабилност и дългите години на чужди нашествия и колонизация. Африканската култура има голям принос към световното културно наследство, особено в областта на музиката и архитектурата.

още»