Шанхайски световен финансов център

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шанхайският световен финансов център

Шанхайският световен финансов център (на китайски: 上海环球金融中心; на английски: Shanghai World Financial Center) е небостъргач в град Шанхай, Китай.

Зданието е завършено през 2008 г.[1] и има височина 492 m[2]. Това го нарежда на трето място по височина в света след Тайпе 101 и на първо място в Континентален Китай (с Хонг Конг). Неофициалното име на небостъргача е „отварачката“.

Строителните работи се изпълняват от японската фирма Mori Building Company, главен проектант е архитектът Дейвид Малот (David Malott) от нюйоркската компания Kohn Pedersen Fox.

В небостъргача има офиси, хотели, конферентни зали, зали за наблюдение, а на приземния етаж има молове. Park Hyatt Shanghai е хотелската част на кулата, която се състои от 174 стаи и апартаменти, намиращи се между 79-ия и 93-ия етаж. Това е вторият най-висок хотел в света, задминавайки Шанхай Гранд Хаят, който се намира между 53-ия и 87-ия етаж в съседния небостъргач Дзин Мао.

На 14 септември 2007 г. небостъргачът достига 492 метра, което го прави втората най-висока сграда в света за тогава и най-високата сграда в континентален Китай. Също така тя се нарежда на първо място по най-висок обитаем етаж и най-висок покрив на сграда – две категории, които са определящи в класацията за най-висока сграда в света. Залата за наблюдение предлага гледка от 474 m над земята. През 2013 г. небостъргачът е задминат по височина от Шанхайската кула, която трябва да бъде завършена през 2014 г.

История[редактиране | edit source]

Проектът на сградата е дело на американската архитектурна фирма Kohn Pedersen Fox. Първият камък на 101-етажната сграда е положен още през 1997 г., но азиатската финансова криза от 1998 г. забавя строителството. През 2003 г. работата отново се преустановява поради промени в проекта от страна на Mori Building Company (увеличена е височината на зданието до 492 m и броят на етажите до 101, от първоначалните 460 и 94 съответно). Строежът на кулата е финансиран от няколко мултинационални компании от Китай, Япония и Хонг Конг с участието на американски и европейски инвеститори. Morgan Stanley е инвестиционната банка по проекта.

Кулата Дзин Мао (в ляво) и Шанхайският световен финансов център (в дясно)

Източници[редактиране | edit source]

  1. Shanghai skyline gets new tallest landmark. // Shanghai Daily.
  2. Shanghai World Financial Center. // Emporis, 2008. Посетен на 2009-07-07.

Външни препратки[редактиране | edit source]