Шепот от отвъдното (сезон 1)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шепот от отвъдното (първи сезон)
Ghost Whisperer: Season 1
Страна САЩ
Епизоди22
ТВ КаналCBS
Излъчване23 септември 2005 г. – 5 май 2006 г.
Излизане на DVDРегион 1: 31 октомври, 2006 г.
Регион 2: 9 юли, 2007 г.
Регион 4: 23 май, 2007 г.
Хронология на сезоните
СледващСезон 2

Първият сезон на Шепот от отвъдното, американски сериал, създаден от Джон Грей, се излъчи в САЩ между 23 септември, 2005 г. и 5 май, 2006 г., съдържайки 22 епизода. Сериалът следи живота на млада жена, която може да общува с духовете на мъртвите. Докато някои хора отблъскват нея и дарбата ѝ, Мелинда се бори да води възможно най-нормален живот със семейството си.

Първият сезон се излъчваше в САЩ всяка петък вечер в 20:00 по CBS, където получи 10.20 милиона зрители средно на епизод, вторият най-висок среден рейтинг от всички сезони, само след 4 сезон.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В първи сезон се запознаваме с Мелинда Гордън – на външен вид, най-обикновена жена със семейство, живуща в малкото градче Грандвю, но тя има дарбата да говори с душите на мъртвите, които все още не са преминали в Светлината. Тя им помага да довършат своите недовършени дела на Земята, за да преминат в отвъдното. Мелинда е женена за Джим Кланси и най-добрата ѝ приятелка, която знае за дарбата ѝ, Андреа, ѝ помага в антикварния магазин, който Мелинда държи (наречен „Същото, както никога“).

По време на сезона се появява Романо (първоначално известен като „мъжът в черно“) – водач на регилиозна група, станал известен в Европа с организирано от него масово самоубийство през 1939 г. Той е точно обратното на Мелинда – събира духове и не им позволява да преминат в Светлината, убеждавайки ги, че там няма нищо добро. В Грандвю се разбива самолет и Мелинда и Романо се борят за душите на над 300 души. При катастрофата, самолетът пада върху колата на Андреа, която в същия момент е в нея и така тя загива, без да разбере.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Шепот от Отвъдното е планиран приблизително 2 години преди премиерата си. Той е съвместна продукция на ABC Studios и CBS. Базиран е на истории на Джеймс Ван Прааг и Мери Ан Уинковски. Заснет е на сцени в Universal Studios, като за част от декора са използвани декори от други филми. Екипът на сериала твърди, че са посещавани от истински духове, докато снимат.
В началото са предвидени само 13 епизода за целия сериал, но след успешния си дебют на 23 септември, 2005 година е поръчан пълен 22-епизодов първи сезон. След като Шепот от Отвъдното разбива мита за проклятието на петък вечер (в САЩ в петък вечер рейтингите на всички предавания падат) той продължава и за втори сезон.

Рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

Шепот от Отвъдното дебютира с 11.25 милиона зрители, разбивайки митовете за проклятието на петък вечер. Рейтингите през първи сезон варират между 10 и 13 милиона, отбелязвайки най-високия рейтинг в историята на сериала – 7 епизод с 12.78 милион зрители. Първи сезон събира средно 10.20 милион зрители на епзиод.

DVD релийзи[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Данни Екстри Дати на пускане
1[1][2]
  • 22 епизода
  • 6 диска
  • Видео: Широкоекранно 1.78:1 Aspect Ratio
  • Аудио: Dolby Digital 5.1 Surround
  • Без субтитри
  • Аудио коментари
  • Зад сцените
  • Изтрити сцени
  • Разходка из Грандвю
  • Митологията на Шепот от Отвъдното
  • Как да уплашим зрителя?
Регион 1
31 октомври 2006
Регион 2
9 юли 2007 (Европа)
23 април 2008 (Япония)
Регион 3
29 май 2007 (Хонгконг)
19 юни 2007 (Корея)
Регион 4
23 май 2007 (Австралия)
22 октомври 2007 (Бразилия)

Герои и актьори[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Герой
Дженифър Лав Хюит Мелинда Гордън
Дейвид Конрад Джим Кланси
Аиша Тайлър Андреа Морино

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Еп. № Заглавие Сценарист(и) Режисьор(и) Първо излъчване Брой зрители
(в милиони)
1 Pilot Джон Грей Джон Грей 23 септември 2005 г. (САЩ)
12 юни 2007 г. (България)
11.25
В първи епизод се запознаваме с Мелинда Гордън – на външен вид, най-обикновена жена със семейство, живуща в малкото градче Грандвю, но тя има дарбата да говори с душите на мъртвите, които все още не са преминали в Светлината. Тя им помага да довършат своите недовършени дела на Земята, за да преминат в отвъдното. Мелинда е женена за Джим Кланси и най-добрата ѝ приятелка, която знае за дарбата ѝ, Андреа, ѝ помага в антикварния магазин, който Мелинда държи(наречен „Същото, както никога“).
В премиерния епизод на сериала, Мелинда трябва да помогне на дух на войник на име Пол, който е починал във Виетнамската война. Пол има женен син – Майкъл. Мелинда помага на семейството да каже последно сбогом на Пол и оставя нещо от него.
2 The Crossing Джон Грей и Катрин Бътърфилд Рон Лагомарсино 30 септември 2005 г. (САЩ)
13 юни 2007 г. (България)
10.87
Шест-годишният Кени Дейл е починал, когато колата на семейството му попада на релси срещу идващ влак. Без да знае, че е мъртъв, Кени се сприятелява с момче, чиято майка го мисли за просто въображаем приятел. Разбираме, че малките деца виждат духовете, оттам идват и въображаемите приятели. Мелинда трябва да намери родителите на момчето и да се опита да ги убеди, че синът им още е на Земята и ги търси, без да може да премине в Светлината.
3 Ghost, Interrupted Джон Грей и Джед Зайдел Иън Сандър 7 октомври 2005 г. (САЩ)
14 юни 2007 г. (България)
11.07
Младо момиче, Натали, е изпратено на психиатър, след странното ѝ поведение след смъртта на близначката ѝ – Зоуи. При екскурзия, Натали бяга от автобуса при Мелинда. Мелинда бързо разбира, че поведението на Натали е, защото сестра ѝ е с нея. Зоуи е на Земята, заради тайната, която е отнесла в гроба си...
4 Mended Hearts Джон Грей Джон Грей 14 октомври 2005 г. (САЩ)
18 юни 2007 г. (България)
9.99
Дух помага на Мелинда да спаси жена от самоубийство. Тя разбира, че духът е годеникът на жената и че е станал донор на органи след смъртта си. Духът отказва да премине, преди да види кой е получил сърцето му. В крайна сметка, Мелинда намира човека и той се влюбва във вдовицата.
5 Lost Boys Дейвид Фалън Питър О'Фалън 21 октомври 2005 г. (САЩ)
19 юни 2007 г. (България)
10.55
Предлагат на Андреа и Мелинда да продадат антиките от стара къща на търг. Мелинда открива, че къщата преди е била сиропиталище, но е изгоряла, но заедно с къщата, вървят и духовете на няколко деца. Стар човек купува къщата, с желанието да я срути. Мелинда по-късно открива, че мъжът е единственото оцеляло дете от пожара и че той самият е отговорен за пожара. Сега Мелинда трябва да помогне да прекосят в Светлината децата от сиропиталището и да убеди мъжът, че приятелите му все още са тук.
6 Homecoming Вивиан Лий Ерик Ланювил 28 октомври 2005 г. (САЩ)
20 юни 2007 г. (България)
11.73
Мелинда помага на разтроен дух на тийнейджър, който в последната вечер на живота си, научава, че е осиновен. Ядосан, той се сблъсква с гнездо на пчели. Алергичен към тях, той умира. Сега той иска да се срещне с родната си майка, но дали историята е такава каквато е представена?
7 Hope & Mercy Джон Уирт Бил Л. Нортън 4 ноември 2005 г. (САЩ)
21 юни 2007 г. (България)
12.78
Жена умира по време на бременност и отказва да мине в Светлината, преди да убеди съпругът си, че не е виновен той. Същевременно, Андреа има проблеми с художник, който ни разкрива част от миналото ѝ.
8 On The Wings Of A Dove Джон Грей и Катрин Бътърфилд Питър О'Фалън 11 ноември 2005 г. (САЩ)
25 юни 2007 г. (България)
11.41
Пет годишнината от смъртта на бащата на Джим наближава и Джим започва да се държи странно. Забелязвайки това, Мелинда се опитва да му помогне, вярвайки, че това е причинено от дух. Същевременно, стара позната от училище идва при Мелинда, носейки ѝ болезнени спомени.
9 Voices Джон Грей и Джон Белусо Кевин Хуукс 18 ноември 2005 г. (САЩ)
27 юни 2007 г. (България)
12.05
Колата на Мелинда и Джим е открадната от проблемен тийнейджър, чиято майка е починала. Той мисли, че майка му го е предала приживе и не може да ѝ прости. Мелинда трябва да му помогне да разбере какво иска да му каже майка му. Тя била инженер и починала, когато паднала в дупка с оголени жици, по които течало силно напрежение и сега комуникира чрез електроника.
10 Ghost Bride Джон Грей и Джед Зейдел Джоана Кернс 25 ноември 2005 г. (САЩ)
28 юни 2007 г. (България)
12.25
Зъл дух, облечен в булчинска рокля, преследва Лиса – приятелка на Мелинда. Серина, духът с роклята, представлява труден случай за Мелинда. Серина е умряла в деня на сватбата си, женейки се за сегашния годеник на Лиса. Сега Серина се опитва да разруши сватбата на двамата.
11 Shadow Boxer Джон Грей и Емили Фокс Джоана Кернс 15 декември 2006 г. (САЩ)
2 юли 2007 г. (България)
11.19
Мелинда среща дух на жена, чието семейство е разбито и сега Мелинда трябва да помогне на сина ѝ да се сдобри с баща си.
12 Undead Comic Джон Грей и Дъг Прочило Ерик Ланювил 16 декември 2005 г. (САЩ)
3 юли 2007 г. (България)
10.89
Мелинда помага на духа на починал комик, който не знае как и защо е умрял. Тя разбира, че той е отнел живота си и сега трябва да му помогне да се сдобри с всички хора, които е изоставил при самоубийството си.
13 Friendly Neighbourhood Ghost Джон Грей и Луис Джонсън Дейвид Хю Джоунс 6 януари 2006 г. (САЩ)
4 юли 2007 г. (България)
11.31
Мъж се пренася в отсрещната къща при Мелинда и тя забелязва, че дух го следи. Духът се оказва дядото на бившата приятелката на съседа, която е изчезнала и е вероятно мъртва. Сега духът няма да се спре, преди да разбере какво се е случило с внучката му и мисли, че бившият ѝ приятел е отговорен за изчезването ѝ.
14 Last Execution Джон Грей и Дейвид Фалън Питър Вернер 13 януари 2006 г. (САЩ)
5 юли 2007 г. (България)
10.92
Дух на мъж преследва Мелинда, след като тя посещава изложба в галерия. Минавайки през ужасяващи видения, Мелинда разбира, че духът е последния екзекуриран и сега той иска да помогне на дъщеря си. Междувременно, жена съди Джим, защото той се е опитал да ѝ помогне, след като тя се озовала в инцидент.
15 Melinda's First Ghost Джон Грей и Катрин Бътърфилд Питър Вернер 27 януари 2006 г. (САЩ)
9 юли 2007 г. (България)
11.62
Като малка, майката на Мелинда не е приемала дарбата на дъщеря си и така са се отдалечили една от друга. Сега Мелинда трябва да се сдобри с майка си, за да спаси духът на малко момиченце, което е... първият дух на Мелинда.
16 Dead Man's Ridge Джон Грей Джеймс Фраулей 3 февруари 2006 г. (САЩ)
10 юли 2007 г. (България)
10.62
Дух преследва Андреа и когато нещата излизат извън контрол, тя търси помощта на Мелинда. Тя разбира, че духът е стар колега на Андреа и сега трябва да помогне на брат му, който е в беда.
17 Demon Child Джон Грей и Джед Зайдел Ерик Ланювил 3 март 2006 г. (САЩ)
11 юли 2007 г. (България)
12.40
Когато Мелинда събира антики от къша наблизо, тя забелязва духа на малко момче, което преследва семейството в къщата. Момчето е умряло в инцидент, за който никой не иска да говори, дори майка му. Всички винят бавачката за смъртта му. Сега той преследва бавачките на новороденото в къщата. Една вечер Мелинда полчава обаждане и глас казва „Кой гледа бебето сега?“.
18 Miss Fortune Джон Грей и Емили Фокс Джеймс Крезантис 10 март 2006 г. (САЩ)
12 юли 2007 г. (България)
10.34
Цирк идва в Грандвю, а заедно с него и духът на един от артистите, който мисли, че брат му го е убил. Докато Мелинда разнищва историята, тя открива една тайна...
19 Fury Джон Грей и Рама Лори Стейджнър Питър Вернер 31 март 2006 г. (САЩ)
16 юли 2007 г. (България)
10.22
Мелинда трябва да помогне на духа на афроамериканец, убит от местен расист през '70-те. Духът сега преследва съдята, който е имал достатъчно доказателства, но не е осъдил убиеца.
20 The Vanishing Джон Грей и Катрин Бътърфилд Питър Вернер 7 април 2006 г. (САЩ)
17 юли 2007 г. (България)
10.05
Мелинда попада в инцидент и изпада в кома, която едва не я убива. След като се събужда, Мелинда осъзнава, че вече не вижда духове. Същевременно, позната на Мелинда я моли да помогне на дъщеря ѝ, която е изгубила приятеля си, по време на футболен мач. Но по-късно, Мелинда разбира, че не дарбата ѝ е изчезнала, а нещо или някой привлича духовете на Грандвю надалеч...
21 Free Fall (Part 1) Джон Грей Джон Грей 28 април 2006 г. (САЩ)
18 юли 2007 г. (България)
10.00
Духът на пилот казва на Мелинда, че самолетът, който той е управлявал, все още е във въздуха и трябва някак да спре самолета преди той да се разбие. Тя казва на Андреа за това, а тя започва да се притеснява, защото брат ѝ, Мич, е трябвало да пристигне от Йоханесбург в същия ден за рождения си ден. Когато казва на Андреа, че полетът е от Йоханесбург, Андреа решава да отиде до апартамента на брат си за да види дали е пристигнал. Мелинда се опитва да предупреди компанията, но в същия момент тя чува силен шум отвън. Изтичва на улицата и вижда как самолетът се разбива...
22 The One (Part 2) Джон Грей Джон Грей 5 май 2006 г. (САЩ)
19 юли 2007 г. (България)
11.06
Андреа подозира, че има нещо, което Мелинда не ѝ казва. Духовете от самолета са на мястото на катастрофата и Мелинда убеждава част от тях да преминат. Понеже са прекалено много, дори и живите хора могат да видят Светлината. Но останалата част от духовете казват, че „той казва, че там няма нищо хубаво“. Мелинда открива дух на мъж в черно, който убеждава духовете да не преминават в Светлината. Когато братът на Андреа идва при Мелинда в магазина, Андреа се затичва към него, но той я подминава. Мелинда казва „Толкова съжалявам, Мич...“, гледайки към Андреа с насълзени очи, „Била е на път към апартамента ти, когато самолетът се е паднал върху колата ѝ...“, разкривайки, че Андреа е мъртва. Тя, невярваща на случващото се, се разплаква без да вижда, че зад нея върви духът на мъжа в черно с думите „Тя е моя“.

Рейтинги на сезона[редактиране | редактиране на кода]

Име на епизода Рейтинг/Шеър (18 – 49) Брой зрители (в милиони)
Pilot 3.0/10 11.25
The Crossing 2.7/10 10.87
Ghost, Interrupted 3.0/10 11.07
Mended Hearts 2.3/8 9.99
Lost Boys 2.9/10 10.55
Homecoming 3.2/11 11.73
Hope & Mercy 3.6/12 12.78
On The Wings Of A Dove 3.3/11 11.41
Voices 3.4/11 12.05
Ghost Bride 3.2/10 12.25
Shadow Boxer 3.0/10 11.19
Undead Comic 3.2/10 10.89
Friendly Neighbourhood Ghost N/A 11.31
Last Execution 3.3/10 10.92
Melinda's First Ghost 3.1/10 11.62
Dead Man's Ridge 3.6/11 10.62
Demon Child 3.6/10 12.40
Miss Fortune 3.1/10 10.34
Fury N/A 10.22
The Vanishing 3.1/11 10.05
Free Fall(Part 1) 3.0/11 10.00
The One(Part 2) 3.2/12 11.06

Източници[редактиране | редактиране на кода]