Шове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рисунка на коне в пещерата "Шове"

Шове или пещерата "Шове" (фр. Chauvet), кръстена с името на своя откривател, е пещера в Южна Франция, със забележителни скални рисунки. Датировката й по радиовъглеродния метод С-14, също както и чрез хлор-36 [1], показва, че тя е била обитавана преди повече от 30 000 години, знaчително по-рано от вече известните находки в Ласко и Алтамира. Открита е през м. декември 1994 г. от трима спелеолози, между които е и Жан-Мари Шове.

По стените на пещерата има над 400 изображения на животни, някои от които уникални. За разлика от други подобни находки, при които изобразяваните видове са само тревопасни, между тези идентифицирани в Шове има и множество хищници, като скални лъвове, хиени, пантери и мечки. Тази особеност хвърля съмнение върху популярните разбирания, че такива рисунки са създавани във връзка с успешното ловуване.

Геологическите проучвания показват, че входът на пещерата е бил затрупан още от епохата на нейното датиране, така че междувременно тя е била напълно недостъпна. С оглед на нейното опазване достъпът е силно ограничен, но френското правителство планира откриването на моделна възстановка през 2014 г.[2] както и вписване на находката в световното културно наследство на ЮНЕСКО.[3]. Известният кинорежьор Вернер Херцог е заснел документален 3D филм, Пещера на забравените мечти (Cave of Forgotten Dreams), който в 2010, годината на неговата премиера, печели редица награди.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sadier B. et al., Further constraints on the Chauvet cave artwork elaboration, PNAS, May 22, 2012, vol. 109 , no. 21, р. 8002–8006 [1]
  2. Съобщение за предстоящо откриване (en) [2]
  3. Обшествена организация в подкрепа на вписването на Шове като паметник от световното културно наследство (фр)(англ.) [3]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]