Шоколад (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шоколад (филм)
Режисьор Ласе Халстрьом
Сценарий Робърт Нелсън Джейкъбс
В ролите Кери-Ан Мос
Джуди Денч
Джони Деп
Алфред Молина
Лена Улин
Питър Стормър
Жюлиет Бинош
Оператор Роджър Прат
Език Френски език
Страница в IMDb

„Шоколад“ (на френски Chocolat) е френски игрален филм, режисиран от Ласе Халстрьом, по едноименния роман на Джоан Харис „Шоколад“. Сниман е през 1999 г., а през 2000 г. е официалната му премиера.

С подбран актьорски състав (Джони Деп, Жюлиет Бинош, Алфред Молина, Лена Улин, Джуди Денч, Лесли Карон), продукцията печели пет номинации за Оскари 2001:

  • "Най-добър филм",
  • "Най-добра актриса" за Жюлиет Бинош, и
  • "Най-добра актриса в поддържаща роля" за Джуди Денч.

„Шоколад“ е първият филм, в който Джони Деп показва своята музикална дарба (сам свири на китара): "Това бе първият път, когато наистина свирих. В "Ревльото" само се преструвах. Този път беше истинско и всичко беше заснето на самата снимачна площадка. Преговорих си някои стари вариации и се поупражнявах. Беше ми много приятно."

Мистериозната Виан (Жюлиет Бинош) отваря магазин за шоколад по време на пости в едно много религиозно и строго консервативно общество. Въпреки че местните гледат на тях като на демонична наслада, лакомствата на Виан успяват да ги накарат да се чувстват по-свободни отпреди.Но за самата Виан чувството идва когато в града пристигат хора без дом, пътуващи по реката, чийто главен водач е Ру (Джони Деп).

Външна препратка[редактиране | edit source]