Шоуто на Слави

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Шоуто на Слави“
Жанр шоу
Създател(и) Слави Трифонов
Актьори Краси Радков
Виктор Калев
Мариан Бачев
Страна България
Език български
Сезони 12
Епизоди 2858(към 20.12.2013)[1] (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Цветанка Григорова
Продуцент(и) Диана Младенова, Ася Тодорова
Времетраене 1 час
Разпространение
ТВ Канал bTV
bTV Comedy
Формат на картината 16:9 HDTV(от 07.10.2012)
4:3 SDTV(до 07.10.2012)
Излъчване 27 ноември 2000 - сега ; понеделник-петък от 22:30 (повторения от 12:30)
Външни препратки
Официален уебсайт

„Шоуто на Слави“ е българско вечерно делнично ток шоу с водещ Слави Трифонов. Предаването се излъчва от 27 ноември 2000 г. по bTV. Предаването се записва всяка делнична вечер от 20:00 часа в студиото на bTV в НДК, София, а се излъчва от 22:30 до 23:30 часа.

От 8 октомври 2012 г. шоуто започва да се излъчва в HD качество.

История[редактиране | edit source]

Предаването започва да се излъчва на 27 ноември 2000 г. Първоначално не попада в прайм-тайма на телевизията, но след година разширява най-гледането време на телевизията до 23:30 часа. В периода до 2004 година то привлича средно между 2 и 3 милиона зрители всяка вечер, но след няколко години зрителите му постепенно намаляват. В края на 2011 година предаването се гледа между 1 и 2 милиона зрители средно всяка вечер.

На Слави Трифонов са гостували видни български политици, както и хора от световния политически елит.

През 2002 година предаването започна да осъществява различни реалити формати в рамките на шоуто. Едни от най-известните формати на "Шоуто" са "Музикална академия Ку-Ку бенд", "Танцувай с мен" и "Бягство към победата".

Студио и визия[редактиране | edit source]

Студиото на предаването се състои от няколко основни сета - сет за бенда, сет за бюрото на Слави и диванчето за госта, както и вход. В студиото има и голяма видеостена. Студиото е променяло облика си няколко пъти.

2000-2002[редактиране | edit source]

Интрото на предаването представлява изгряването на нощта над анимиран пейзаж на София, откъдето се появява Слави Трифонов. Накрая се изписва надпис "Шоуто на Слави Трифонов". Първоначално в първия сезон в студиото няма стълби. Студиото от първия сезон остава непроменено и през сезон 2(2001/2002).

2002-2004[редактиране | edit source]

За третия сезон в студиото са изградени стълбите, сменено е и диванчето - то вече е чисто жълто. Зад водещия са оставени места за подаръците, които той получава от своите гости. Студиото остава в същия вид през следващия четвърти(2003/2004).

2004-2008[редактиране | edit source]

В интрото Слави се качва в един "открит" асансьор с изглед към нощен градски пейзаж. Той се подготвя за предаването. Излиза от асаньора, завърта се и накрая се показва логото на предаването. През петия си сезон(2004/2005) студиото отново се променя. Това е и един от сезоните, които са нарочени за най-успешни на предаването. Студиото е изцяло обновено - емблематичното диванче е сменено с ново, отново жълто на цвят. Стълбите са осветени. Бюрото на водещия е сменено, мястото за подаръци също е обновено и е по-голямо. Т.нар. "заден вход" на студиото остава - в този период той е с 3-4 стълбички зад водещия, а не както до сега с врата. Зад водещия е пейзаж от нощен град. В следващите шести(2005/2006), седми(2006/2007), осми(2007/2008) студиото и визията остават същите.

2008-2010[редактиране | edit source]

През сезон 2008/2009 е представено новото интро и лого. Това е визията на шоуто, която е излъчвана най-кратко на екран. В интрото се покзват кадри от стари предавания, а мелодията се запазва такава каквато е била от създаването на предаването през 2000 година. През следващия сезон се използва ново интро и лого, които се използват и до днес. В интрото се показва пътят на една светлинка от космоса до сградата на bTV. Тя преминава през пътища и градове и накрая стига до вратите на сградата на телевизията, където се превръща в Слави Трифонов. Накрая на черен фон се показват логото на предаването и символа - "жезъл", който представлява буквите С и Т подредени в специфична подредба.

През девети сезон(2008/2009) студиото се променя много. Сета за водещия е изцяло обновен. Премахнати са местата за подаръците, сменено е бюрото и стола. Диванчето се запазва, но за кратко, след като е сменено с такова с по-висок гръб и махагоново на цвят. В новото студио преобладават по-тъмните цветове. Зад водещия вече има нощен пейзаж от Лъвов мост в София. Зад сета на Ку-Ку бенд са поставени малки екрани, а пред сета - различни лампи-прожектори. Едно от най-големите нововъведения е в техническата част - монитора на водещия е "скрит" под бюрото. Той се изкарва нагоре когато водещия го задейства. В студиото има и различни цветя. През десетия сезон(2009/2010) студиото остава непроменено.

2010-2012[редактиране | edit source]

През сезон 2010/2011 основно има промени в интериора в сета на водещия. По-голямата част от пространството зад него е оставено за нощен пейзаж, но от страната на видео стената е поставен знака на шоуто върху стена направена от тип "камък". Диванчето, интериорът в сета на бенда, както и бюрото остават непроменени. През дванадесетия сезон(2011/2012) студиото остава непроменено.

От 2012[редактиране | edit source]

На 5 март 2012 година, в края на дванадесетия сезон(2011/2012) е представено новото студио. То е изцяло обновено. С това студио предаването влиза в историята, защото това е първото студио на телевизионно вечерно ток-шоу с ескалатор в студиото. Стълбите са заменени с ескалатор. Интериорът в сета на бенда, както и в сета на водещия е сменен. Бюрото е сменено, а пейзажа зад водещия вече е на нощна София. Зад музикантите от бенда са премахнати екраните и са заменени от нощен пейзаж. Студиото е същото и през тринадесетия сезон - 2012/2013, четиринадесетия сезон - 2013/2014 и петнадестия сезон - 2014/2015.

Екип[редактиране | edit source]

За музиката в "Шоуто" се грижат музикантите от "Ку-ку бенд". До 2003 година в предаването взимат участие балет "Сатен". След като балетът спира да работи с компанията на Слави Трифонов, в предаването се появяват балет "МагаДАНС". Актьорите в шоуто също са важен елемент от сценария - Красимир Радков, Виктор Калев и Мариан Бачев. През годините в шоуто са работили Любомир Нейков, Руслан Мъйнов, Албена Михова и Мая Бежанска. През декември 2000 преди първото специално издание ,Нина Николина вокалистка на Ку - ку бенд, напуска екипа на Шоуто на Слави за да започне самостоятелна кариера. През 2001г. в Ку - ку бенд се присъединяват Деси Добрева и Александра Раева.

През 2004 г., Деси Добрева, беквокалистка на Ку-ку Бенд, напуска екипа на Слави Трифонов, за да започне соловата кариера. На нейно място са Нели Петкова и Борис Солтарийски. Същата година, през 2004 Калин Вельов напуска екипа, на Слави, за да започне самостоятелна кариера. На негово място е Рейди Бризуела.

През юли 2006 г., когато предаването излиза във ваканция след шестия си сезон, Любомир Нейков напуска шоуто с цел да се реализира самостоятелно. Впоследствие той стартира комедийно шоу по bTV, „Комиците“, продуцирано от Евтим Милошев, също напуснал екипа на "Шоуто на Слави" след спирането на „Вот на доверие“.

По-късно - през септември 2007, когато стартира седмият сезон на шоуто, Александра Раева, беквокалистка на Ку-ку Бенд, напуска екипа на Слави Трифонов, за да започне своя кариера като моден дизайнер. През декември 2007г. Николай Арабаджиев напуска екипа на шоуто. На негово място е Иван Стоянов. Същата година във Ку - ку бенд влиза Кристиан Илиев.

В средата на май 2008 г. Росен Петров напуска поста си на главен сценарист на „Шоуто на Слави“ и този на съдружник в продуцентската компания „Седем-осми“ АД, както и във всички други фирми, където негов партньор е Слави Трифонов.

През лятото на 2011 г. Нели Петкова напуска екипа на шоуто, за да започне самостоятелна кариера. На нейно място се появяват Лилия Стефанова и Цветелина Грахич.

От 23 януари 2013 г. в екипа на шоуто влиза актьорът Анатоли Лазаров.

По-късно през годината - ноември 2013 г. Анатоли Лазаров е заместен от Тодор Башиянов.

Рубрики в предаването[редактиране | edit source]

Настоящи[редактиране | edit source]

Риалитита - продуцентите от Seven-Eight Production реализират някои от риалити предаванията си в рамките на "Шоуто на Слави" - „Аз пея в Ку-Ку бенд“, „Музикална академия Ку-Ку бенд“ (сезон 1 и 2), „Народен артист“, „Танцувай с мен“ (сезон 1, 2 и 3), „Кандидати за слава“, „Моята голяма TV сватба“, „Бягство към победата“, „Добре дошъл в България“, „Претендентът“, „Умна и красива“, „Война на думи“, „Магаданс: Предизвикателството“, „Пеещи семейства“. Обикновено риалитата се излъчват всеки четвъртък и петък.

Актьорска вечер Всеки понеделник актьорите на шоуто - Краси Радков, Виктор Калев и Мариан Бачев, забавляват зрителите със своите запомнящи се образи. Актьорската вечер в "Шоуто на Слави" е с продължителност 20-25 минути. През юни 2011 година Актьорската вечер навършва 6 години.

Вечер на северозападната култура В рубриката водеши са Борис Солтарийски, Георги Милчев-Годжи и Красимир Радков (в ролята на Гацо Бацов). Рубриката е с продължителност максимум 30-35 минути, като в нея водещите представят шеги от северозападния край на България на т.нар. "врачански език" (диалект). Първата "Вечер на северозападната култура" е на 26 април, след време поради големия зрителски интерес се създава "Вечер на северозападната култура 2" на 23 юни. Естествено продължение е "Седмица на северозападната култура" от 10 до 13 октомври 2011 г. През тази седмица се създава специален е-мейл адрес, на който зрителите могат да пращат своите истории от Северозапада. Всяка вечер гостуват гости от този район. В последната седмица на 2011 година като част от "Празничните предавания на Шоуто на Слави" се излъчва "Вечер на северозападната култура 3". Четвъртото издание на рубриката е на 20 януари 2012 г. "Вечер на северозападната култура 5" е излъчена на 29 юни 2012 г. През сезон тв 2012/2013 рубриката започва на 7 септември - "Вечер на северозападната култура 6". Второто издание за сезона и седмото по ред от създаването на рубриката се излъчва на 21 декември 2012.

Лигата на необикновенните Първото издание на рубриката е на 8 май 2012 г. Излъчва се всеки вторник и има продължителност 45-50 мин. (в зависимост от самото предаване). Известни личности сядат на стола на Слави и имат правото да водят шоуто за една вечер. Те сами избират темите и гостите в предаването си. Рубриката е подобна на "Лице назаем" (от 2007 година), но с голяма разлика - по време на "Лице назаем" Слави Трифонов не е в студиото на предаването, но по време на "Лигата на необикновените" той е водещ. Водещи на "Лигата на необикновените" са били Тити Папазов, Илиана Раева, Сашо Диков, Ивана, Иван Гарелов, Здравка Трифонова (майката на Слави Трифонов), Елена Петрова, Тодор Славков, Кали, Камен Воденичаров, Мадлен Алгафари и Хараламбос Агапиу-Памбос. През сезон 2011/2012 рубриката има 12 издания. На 4 септември, само ден след старта на 13 сезон на предаването, рубриката се завръща. През новия ТВ сезон 2012/2013 рубриката има 12 издания и водещи са Дони и Нети, Митьо Пищова, Андреа, Крум Савов, Устата, Яна Маринова, Елза Парини, Миро, Галена, Наталия Кобилкина, Венета Харизанова и Емануела. Последното издание на рубриката за сезона е на 20 ноември 2012 г. Възстановена е на 7 март с водещ Криско.

Тъй рече г-н Андреев Спечелилият агнето и пикапа в проекта "Разсмей Слави", 7-годишният г-н Димитър Андреев, разказва смешни истории. Рубриката се излъчва всеки четвъртък по средата на предаването. Първото издание е на 10 януари 2013 г. Характерно за нея, че г-н Андреев и Слави са облечени с една и съща вратовръзка.

Минали[редактиране | edit source]

Сериали:

За първия сериал(2009 г), част от шоуто виж Къде е батко?.

За втория сериал(2012 г), част от шоуто виж Ракия Sunrise.

В началото на 2009 г. всеки понеделник в шоуто се излъча сериалът "Къде е батко?", който има само излъчени 3 епизода. Свален е от екран поради спорове с телевизията. През пролетта на 2012 г. се излъчва вторият сериал на шоуто "Ракия Sunrise" всеки петък в рамките на шоуто. Последният епизод на сериала е на 1 юни 2012 г.

Разсмей Слави В рубриката хора, които са се записали предварително, трябва да разсмеят водещия на шоуто - Слави Трифонов, но само за 1 минута. Ако успеят, получават голяма сума пари. Ако искат могат да продължат да играят и да се опитат отново да го разсмеят и ако успеят, ще спечелят още по-голяма сума пари. Накрая отиват на финала, където се състезават за голямата награда. От 21 септември 2012, в продължение на 9 седмици, до 23 ноември 2012 г., всеки петък се излъчват предавания с различните представяния на кандидатите, които се опитват да разсмеят Слави на живо в студиото. Финалистите представят своите финални номера на 26, 27 и 28 декември 2012 г., а зрителите могат да гласуват за тях от 23:30 часа на 28 декември 2012 г. до предаването на живо на 2 януари 2013 година 8-годишният Димитър Андреев печели голямата награда - пикап с агне в каросерията.

Искам думата - Рубрика за гостуване на различни хора от страната и чужбина. През 2013 година в нея са участвали: Петко Савов и др.

Питай Слави Зрителите и почитателите на Слави Трифонов имат възможност да зададат своите въпроси на адрес pitai@slavishow.com , а отговорите мога да получат всяка вечер от самия Слави. Зрителите могат да задават всякакви въпроси. Рубриката е създадена по време на ТВ сезон 2010/2011, а продължава и през сезон 2011/2012. Излъчва се всяка вечер в предаването с продължителност 5 минути.

Мъжът и жената интимно В рубриката Слави Трифонов разговаря със сексолога Наталия Кобилкина за секса. Зрителите могат да им задават въпроси на intimno@slavishow.com. Рубриката стартира на 9 март 2012 г. и първоначално се излъчва всеки петък, а от 12 април - всеки четвъртък, като продължителността ѝ е 20-25 минути. Във всяко издание Слави и Наталия Кобилкина имат и гост. През сезон 2011/2012 рубриката има 19 издания. По време на последното издание водещият на шоуто Слави Трифонов заявява, че рубриката ще продължи и през сезон 2012/2013, но тя така и не се подновява.

Жълтата гостенка Рубриката има за цел да показват "новините" от жълтата преса в България. Има продължителност 25 минути. Първото ѝ издание на 30 септември 2011 година и се излъчва всеки петък през ТВ сезон 2011/2012 година. Във всяко издание има гост, който гостува на Слави Трифонов и 2-ма от сценаристите. Със започването на реалитито в шоуто през сезон 2011/2012 "Умна и красива" рубриката започва да се излъчва всяка сряда. Последното издание за 2011 г. е на 7 декември, а първото за 2012 - на 25 януари. След голямо прекъсване 10-тото, и вероятно последното, издание на рубриката е на 3 април.

Денят на Редколегията Към март 2011 г. Денят на Редколегията в "Шоуто на Слави" е всяка сряда от 22:30 часа. След това денят на рубриката се променя. В предаването сценаристите на шоуто - Иво Сиромахов, Хаджи Тошко Йорданов, Филип Станев, Светослав Митев, Драгомир Петров, а понякога и Иван Кулеков, коментират актуалните събития от страната през последната седмица. През сезон 2011/2012 "Денят на Редколегията" отново е в сряда.

Цяло лято спомени През юли 2011 година (сезон 2010/2011) зрителите могат да гледат най-забавните и най-вълнуващите моменти от всички над 2700 епизода на "Шоуто на Слави" в рубриката "Цяло лято спомени". Повторенията на "Цяло лято спомени" са през август 2011 г. всеки делник от 12:30.

Защо този човек е такъв? В рубриката гостуват известни български личности или звезди от шоуто с техни приятели или роднини. Те разказват за живота на главния гост-звездата. Рубриката се излъчва по време на сезон 2009/2010.

16 години Ку-Ку бенд "16 години Ку-Ку бенд" е посветена на годишнината от създаването на бенда. В продължение на няколко месеца на Слави Трифонов гостуват членове от бенда, които разказват интересни случки с „Ку-Ку бенд“, за започването на кариерата си в бенда, за музикалния си живот и др. Освен членовете на бенда гостува и Ивайло Вълчев - автор на повечето текстове на песните от бенда. Слави Трифонов гостува на своите сценаристи в последния епизод на „Шоуто на Слав“и за сезон 2008/2009.

Четиримата "Четиримата" са Иво Сиромахов, Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Александър Вълчев. Те правят сатиричен обзор на пресата от деня. Рубриката се излъчава по време на ТВ сезона през 2009 година.

Лице назаем Рубриката се излъчва от 27 февруари до 16 март 2007 г. В нея известни личности водят предаването, като те сами избират темите и гостите си. Рубриката се излъчва всеки ден. Ангажиментите на Слави Трифонов като член на журито в първия сезон на „Мюзик Айдъл“ налагат създаването ѝ. Водещите на "Шоуто на Слави" са били Краси Радков, Виктор Калев, Деси Слава, Иван Гарелов, Николай Бареков, Бойко Борисов, Светльо Витков, Влади Въргала, Иван Кулеков и Христо Байчев, Есил Дюран и други.

Часът на Бенда Рубриката е посветена на "Ку-Ку Бенд", като неин водещ е Георги Милчев-Годжи. В рубриката се използва остра политическа сатира под формата на пародиране на популярни песни. Рубриката в момента е "нередовна" и се излъчва по празнични дни като Коледа и други.

Истински истории с Росен Петров На 8 октомври 2004 година Росен Петров започва излъчването на собствена рубрика в "Шоуто на Слави" - "Истински истории", с което се разнообразява и придава нов облик на предаването. С годините и поредицата излъчвания "Истински истории" се обособява като рубрика с висок рейтинг и собствена аудитория. Историите, разказвани от Росен Петров, са тематично широкообхватни, характерна линия в поредицата са предаванията с историческа тематика. Спира да се излъчва след напускането на Росен Петров.

Вижте също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. http://www.slavishow.com/%D1%88%D0%BE%D1%83%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-13/

Външни препратки[редактиране | edit source]